szerző:
Eduline

Minden hallgató megkapja a teljes ösztöndíját abból a hárommilliárd forintból, amelyet a kormány biztosít a...

©

Minden hallgató megkapja a teljes ösztöndíját abból a hárommilliárd forintból, amelyet a kormány biztosít a felsőoktatási átalakításokhoz. Emellett létrehoznak egy egymilliárd forintos tartalékalapot is arra az esetre, ha valamelyik intézménynél fizetési problémák merülnének fel - írja a hirado.hu.

Ahogy arról az eduline elsőként beszámolt, több egyetem a megszokottnál kevesebb ösztöndíjat utalt a hallgatóknak, ugyanis a vártnál kevesebb hallgatói normatívát kapott az államtól.

Ezért az úgynevezett struktúraváltási alapba négymilliárd forintot csoportosítottak át. Ebből hárommilliárdot költenek ösztöndíjra és szociális kifizetésekre, a maradék egymilliárdot tartalékolják.

A hallgatói önkormányzatok jelezték, hogy az ösztöndíjak kifizetésénél problémák lehetnek a nyári hónapoktól. Ez a hárommilliárd forinttal rendeződik, a fennmaradó egymilliárd forint pedig tartalékként a Felsőoktatási Államtitkárságon marad. Ha bármilyen fizetési gond lép fel július, augusztus vagy szeptember hónapban a magyar felsőoktatásban, akkor ebből lehet rendezni – mondta a Híradónak pénteken Klinghammer István felsőoktatási államtitkár.

A Szegedi Tudományegyetem rektora azt mondta, az intézménynek nagy segítséget jelent a pénz. "A szükséges összeg 200 és 300 millió forint közé tehető, úgy gondoljuk, hogy ennyi érkezik majd. Még a pontos számokat nem ismerjük, de az államtitkár telefonon jelezte, hogy a megfelelő részt meg fogjuk kapni" – nyilatkozta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is örül a kormány döntésének. Így utólag megkaphatják az intézmények azt a pénzt is, amit – más források terhére – több helyen már kifizettek a végzősök ösztöndíjára.

A végzősöknek megszűnik a hallgatói jogviszonyuk, tehát nagyon gyorsan kellett cselekedni ahhoz, hogy még ők is meg tudják kapni az ösztöndíjukat – mondta Nagy Dániel, a HÖOK elnökségi tagja.

A felsőoktatásra idén 123 milliárd forint jut a költségvetésből, ezen felül 58 milliárd forintot terveztek be az évek óta húzódó kifizetésekre. A korábbi, sokszor az egyetemek számára előnytelen úgynevezett PPP-beruházások kiváltására 27 milliárd forint lesz.