szerző:
Eduline

Korábban több külföldi ösztöndíjat ajánlottunk nektek, új cikksorozatunkban pedig országonként vesszük sorra a legjobb ösztöndíjprogramokat. Első rész: Egyesült Államok.

Fulbright Program

A magyar-amerikai csereprogramba felsőfokú végzettséggel rendelkezőket (a mesterdiploma megléte előny), valamint PhD vagy DLA fokozatú oktatókat és kutatókat várnak. Az Egyesült Államok bármely egyetemére (kivétel orvostudományi intézmények) szóló ösztöndíj havi 1100-2000 dollárt biztosít, a diákok egyszeri 1100 dolláros szakkönyvtámogatást, legfeljebb 15 ezer dolláros tandíj- és egyszeri útiköltség-támogatást kapnak. Pályázni minden év májusában lehet, TOEFL nyelvvizsgára szükségetek lesz.

HAESF

Amerikai vállalatoknál szerveznek gyakornoki programokat olyan magyar hallgatóknak, akik legalább három éve egyetemen vagy főiskolán tanulnak (BA/BSc-diplomások és osztatlan szakon tanulók is jelentkezhetnek). Áprilisban és októberben lehet pályázni, további infókért olvassátok a HAESF blogjait.

Kellner-ösztöndíj

Az egyéves ösztöndíjjal a hartfordi Trinity College vagy a Bard College képzésein tanulhattok, magában foglalja a tandíjat és a megélhetési költségeket is.

A Bard College campusa. Itt is tanulhattok a Kellner-ösztöndíjjal
©

Erre az ösztöndíjra csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatói pályázhatnak, közülük is csak azok, akiknek legalább 4-es/4,2-es a kumulált tanulmányi átlaguk, valamint legalább két befejezett tanévük lesz az ösztöndíj megkezdésekor. Jelentkezni februárban 28-ig lehet.

Továbbtanulás külföldön?

Cikkeinkkel megismerhetitek a külföldi felsőoktatási-felvételi rendszereket: Németország, Ausztria, Skócia, Dánia, Norvégia, Írország, Svédország, Finnország

Hungarian-Missouri Educational Partnership (HMEP)

A HMEP teljes üzleti mesterképzésre kínál ösztöndíjakat a Műegyetem, a Corvinus, a Debreceni Egyetem, a Pázmány és a pécsi egyetem hallgatóinak. Pályázni augusztusban lehet.

Sandor Turanyi-ösztöndíj

A Texas állambeli University of Houstonra lehet vele kijutni. A következő évi pályázatokat áprilisban fogják kiírni.

Rézler Gyula Alapítvány

Az alapítványnak két amerikai ösztöndíja is van, az egyik az albuquerque-i University of New Mexico megadott kurzusaira (főleg humán erőforrások és mediáció területén), a másik a bloomingtoni Indiana Universityre szól. Az első programmal két hallgató, a másodikkal egy egyetemista vagy főiskolás juthat ki, jelentkezni szeptemberben lehet. 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!