szerző:
MTI

A limai műszaki egyetem "modern kori Machu Picchura" hasonlító új campusának ítélte oda új nemzetközi építészeti díját a Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA).

©

A dublini székhelyű Yvonne Farrell és Shelley McNamara vezette Grafton Arhitects építésziroda által tervezett Universidad de Ingenieria y Tecnologia (UTEC) új épületét "ihletőnek" és a "városkép merész, új kiegészítésének" nevezte a zsűri.

A díjnyertest öt kontinens harminc épülete közül választották ki, amelyek között olyan neves építészek, mint a néhai Zaha Hadid vagy a brit David Chipperfield munkái is szerepeltek. A RIBA nemzetközi építészeti díját idén először ítélték oda, alapítói azzal a szándékkal hozták létre, hogy "ünnepeljék a civil építészetet, amely innovációra és haladásra ösztönzi az embereket és a közösségeket".

A díj nyitva áll minden külföldi építészeti alkotás előtt. A limai műszaki egyetem épülete "egy hasadékokkal, kiugrókkal, grottákkal szabadalt betonszikla", amely "napjaink Machu Picchujára" hasonlít. A civil építészet egy különleges példája. Az épület struktúrája igazodik az időjárási feltételekhez, Peru domborzati viszonyaihoz, kulturális örökségéhez - indokolta Lord Rogers, a zsűri elnöke döntésüket.

A nyertest egy szűkített hatos listáról választotta ki a zsűri, a listán szerepelt még a Zaha Hadid tervezte bakui Hejdar Alijev Központ, a londoni DRBH építésziroda tervezte Stormen koncertterem a norvégiai Bodóban, a portugál Menos e Mais építésztársaság Kortárs Művészeti Központja Ribeira Grandeban, a brit David Chipperfield tervezte Jumex Múzeum Mexikóvárosban és a franciaországi Arras-ban felállított első világháborús emlékmű, Philippe Orist tervezésében.

További képeket és videót az épületről a CNN-en láthattok.