szerző:
Kelemen Anna

Valamivel kisebb, mint Magyarország fele, 7314 kilométernyi tengerpartja van, tandíjmentes a felsőoktatás, és majdnem...

©

Valamivel kisebb, mint Magyarország fele, 7314 kilométernyi tengerpartja van, tandíjmentes a felsőoktatás, és majdnem négyszer nagyobb a GDP, mint itthon. Nem meglepő, hogy egyre több magyar diák tanulna Dániában. Az ott tanulók – akár pár hónapos ösztöndíjról, akár évekig tartó egyetemi képzésről van szó – szívesen mesélnek az északi országról, néhányan pedig blogot is vezetnek. Többnyire a barátoknak, kicsit a családnak, de leginkább azoknak írnak, akik még csak tervezgetik a külföldi továbbtanulást. A legjobbak közül válogattunk.

Koppenhaga.bloglog.hu

Az egyik a koppenhaga.bloglog.hu, amely hasznos útikalauz azoknak, akik Koppenhágában szeretnének tanulni. A blogger három hónapig tanult ösztöndíjasként a dán fővárosban, a posztok a gyakorlati tudnivalókon és a személyes élményeken túl számtalan érdekességget is tartalmaznak. Például, hogy dán nyelvtudás híján senki nem adhat vért. Vagy hogy a híresen precíz szelektív hulladékgyűjtés ellenére a koppenhágaiak hajlamosak a hétvégi bulizás közepette szemétdombbá változtatni a várost.

Lakásbérléskor alsó hangon 10 000 dán koronás deposittal, vagyis letéti díjjal kell kalkulálni, a lakásbérleti díj havonta nagyjából 3000 koronánál kezdődik, negyvenes szorzóval átszámítva tehát legkevesebb félmillió forinttal érdemes útnak indulni. Az ösztöndíjasok helyzete más, őket többnyire kollégiumokban szállásolják el.

A megélhetés költségei a zónarendszerben működő koppenhágai tömegközlekedést vizsgálva mérhetők össze legegyszerűbben a hazaival. A város 90 zónájából 5-öt használó blogger 30 ezer forintnak megfelelő dán koronát fizetett a havi bérletét (nem kevés posztot szánt az ottani metró korszerűségének dicséretére, innen nézve mégis más megvilágításba kerül a négyezres budapesti bérletár).

A koppenhágai metró. A koppenhaga.bloglog.hu bloggerének kedvence
©

A gyakori ellenőrzések miatt nem érdemes bliccelni, akár 600-750 korona (25-30 ezer forint) deficitet jelenthet, ha nem vesztek jegyet vagy bérletet. Vérbeli kerékpáros nemzetről és nem túl nagy távolságokról lévén szó, kétségbeesésre semmi ok. Egy bicikli megvásárlása csak egyszeri nagyobb kiadással jár.

A posztok a praktikus tudnivalók mellett az oktatási rendszerről is tartalmaznak lényeges információkat. A dán egyetemek gyakorlat- és a csapatmunka-orientáltak, sok a projektfeladat, kötelező iskolai felszerelés a laptop, a dán nyelvtanfolyam pedig ingyenes.

Kerékpárok a főpályaudvarnál
©

Daniainside.blog.hu

A daniainside.blog.hu szerzője Erasmus-ösztöndíjjal töltött egy szemesztert Horsens városában. Blogja az előbbinél jóval részletesebb, találhatunk többek között órarendet, repjegyet és minden lehetséges szögből lefényképezett kollégiumi szobát. Érdemes rászánni néhány napot a böngészésre, megéri.

A blogger a Blinkende lygter című dán filmtől kezdve a legnagyobb bulikig mindenről ír, viszont az időjárásról csak szűkszavúan nyilatkozik: „Változékony. Annyira, hogy szerintem Dániában nincs is értelme az időjárás-jelentésnek.”

Utdaniaba.blogspot.hu

Az első két blog már nem frissül, az utdaniaba.blogspot.hu szerzői viszont idén kezdik el az egyetemet Esbjergben. Ők egyébként egy párt alkotnak, és évekig tanulnak majd Dániában, nem ösztöndíjasként.

Esbjerg egyik leghíresebb helye
©

Az első buktató itthon találta meg őket: „…a konklúzió, hogy amíg nincs Esbjergben az ember, addig közvetítő oldalakon nem lehet lakáshoz jutni. Mi ezt a tanulságot 40 200 forintos regisztrációs díjból tanultuk meg, remélem, hogy a jövő nemzedékét az ilyesféle kiadásoktól megkíméljük ezzel az írással.” Így legyen.

A legfrissebb bejegyzésükben mindenesetre már jó hírekkel szolgálnak; a helyi viszonyokhoz képest elfogadható áron, egyetemüktől kétszáz méterre találtak szállást. A kétszobás lakás foglalója ugyan háromszázezer forint volt, de legalább nem kell messze menniük, ha otthon felejtik a laptoptöltőt.