szerző:
eduline/mti

Blöff, hogy az egyetem elmegy Magyarországról – ezt mondta a CEU-ról Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

©

Hozzátette, "hiába keltenek hisztériát egy-egy egyetem körül, nem vagyok hajlandó senkinek törvényen kívüliséget biztosítani".

A miniszterelnök a blöff kategóriájába sorolta, hogy az egyetem elmegy Magyarországról, mivel szerinte a magyarországi működésüknek minden törvényi feltétele megvan, a törvények garantálják a működésüket. "Merek nagy tételben fogadni, hogy fogjuk még őket látni Budapesten" - tette hozzá.

CEU: New York állam oktatási hivatala szerint teljesítettük a feltételeket

New York állam oktatási hivatala megerősítette, hogy a CEU teljesíti azt a feltételt, amely előírja, hogy az egyetem végezzen oktatási tevékenységet az államban - reagált kedd este a CEU a Magyar Idők cikkére. A lap arról írt, hogy a CEU és amerikai partnere, a Bard College közötti, tavaly aláírt együttműködésnek nincs valódi tartalma.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, október végén jelentette be a CEU rektora, Michael Ignatieff, hogy ha egy hónapon belül nem írja alá a kormány a megállapodást, jövő szeptembertől minden amerikai akkreditálású képzés Bécsbe költözik. A hivatalos megfogalmazás szerint "two campus university" lesznek, a már korábban beiratkozott hallgatók Budapesten fejezhetik be tanulmányaikat. "Ne aggódjatok, Bécsig csak 2,5 óra a vonatút" – mondta a rektor a hallgatóknak az intézményi fórumon.

„18 hónapig védelmeztük a jogunkat ahhoz, hogy amerikai diplomákat adó intézményként Budapesten maradjunk, de nem sikerült olyan garanciákat kapnunk a magyar kormányzattól, amelyek biztosítanák tanszabadságunkat” - mondta Ignatieff, hozzátéve: a lehető legtöbb kutatási és oktatási tevékenységet Budapesten tartanak majd.

A miniszter szerint nem költözik a CEU, és nincsen CEU-ügy

"Nincs CEU-ügy" - ezt mondta a 168 Órának Palkovics László innovációs miniszter. "Nem költözik a CEU. A nyilatkozatuk arról szólt, hogy bizonyos amerikai tevékenységeiket elviszik Bécsbe. Ha lesz ott is egy kampusza a CEU-nak, és megmarad mellette a magyar egyetem is, akkor nem nagyon változik semmi.