szerző:
Eduline

Azt már tudjátok, hogy melyik egyetemen vagy főiskolán kezdtek szeptemberben, és valószínűleg azt is, hogy elköltöztök-e otthonról a nyár végén. Ideje tehát albérletet keresni. Itt vannak az idei árak, és további tippeket is adunk.

Budapest

Budapesten az V. és VI. kerületi albérletek a legdrágábbak, de az I., II. és XII. kerületben is 2000 forint fölötti a négyzetméterenkénti ár, míg Zuglóban és a Józsefvárosban átlagosan 1400 forint.

A Budapesti Corvinus Egyetem környékén négyzetméretenként átlagosan 1500 forint a bérleti díj. A VIII. kerület körúton belüli részén valamivel magasabb, átlagosan 1700 forint körüli négyzetméterárak vannak, cserébe viszont számos egyetem van a környéken: itt van a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem több kara és a Semmelweis Egyetem több épülete, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi, illetve Állam- és Jogtudományi Kara.

A VIII. kerület körúton kívüli részén négyzetméterenként 1366 forintos bérleti díjakra számíthattok, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai, illetve Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karára járó hallgatóknak ez ideális lehet.

©

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, valamint az ELTE informatikai, társadalom- és természettudományi karán tanulóknak lágymányosi lakást éri meg választani, ezen a környéken 1258 forintos árakkal találkozhattok. Itt vannak a 2014-es árak: ennyit kell fizetni a kollégiumért.

Mire figyeljetek?

Érdemes ingatlanirodán keresztül keresni, már csak a biztonság kedvéért is. Az ingatlanosok például nem hagyják, hogy a tulajdonos „licitet” indítson az albérletre (felhív több érdeklődőt, és annak adja a lakást, aki többet ajánl), hanem az első jelentkező veheti ki a meghirdetett áron.

Vidéki egyetemvárosok

Pécsett átlagosan 1300 forintos négyzetméteráron találhattok albérleteket. Már 45 ezer forintért is kivehettek egy ötven négyzetméteres, kétszobás, bútorozott lakást a külvárosban, a Szent István téren pedig 75 ezer forint egy hatvan négyzetméteres, kétszobás, bútorozott albérlet.

Szegeden valamivel olcsóbban, átlagosan 1100 forintos négyzetméteráron kínálják az albérleteket. A külváros itt is olcsóbb: már 40 ezer forintért találhattok ötven négyzetméteres, kétszobás lakást, míg az egyetem környékén 70-75 ezer forint egy hatvan négyzetméteres lakás.

Debrecenben átlagosan 1300 forint fölötti négyzetméterárak vannak, az egyetem környékén viszont nem nagyon lehet találni 75 ezer forintos bérleti díj alatt hatvan négyzetméteres, kétszobás lakást.

A négyzetméterárak Győrben a legmagasabbak, itt átlagosan 1700 forintos ajánlatokkal találkozhattok. Ugyan találhattok hatvan négyzetméteres lakást 70-80 ezer forintért is, de jellemzően drágábbak az albérletek. Augusztusban jön a feketeleves: ennyit kell fizetni az egyetemi évkezdésért.

Mire figyeljetek, ha már kiválasztottátok az albérletet?

Készítsetek bérleti szerződést, amelyben szerepel a bérleti díj és a kaució is, de belefoglalhatjátok a felmondási időt, sőt azt is, hogy mikor és milyen formában fizettek, vagy mikor ellenőrizheti a tulajdonos a lakás állapotát. Bútorozott lakás esetén írjatok listát a bútorokról és azok állapotáról.

További költségek

Amikor kiveszitek a lakást, le kell tennetek a kauciót, ez a Polgári Törvénykönyv szerint maximum háromhavi bérleti díj lehet, de általában egy- vagy kéthavit szoktak kérni. A kaució lényege, hogy ha a ti hibátokból valamilyen kár keletkezik a lakásban, azt abból a pénzből helyre lehet hozni.

Mielőtt kivennétek a lakást, nyugodtan elkérhetitek a közüzemi számlákat, hogy lássátok, pontosan mennyi a rezsi. Gáz esetén érdemes két nyári és két téli hónapról is kérni, a víznél pedig ne felejtsétek el, hogy kéthavonta érkezik a számla. Ha szeretnétek internetet, akkor beszéljétek meg előre, milyen lehetőségeitek vannak: mit lehet beköttetni, választhattok-e másik szolgáltatót, csomagot. Ha nem ti fizetitek a rezsit, hanem a tulajdonosnak utaljátok át a pénzt, mindenképpen kérjetek bizonylatot róla.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!