szerző:
MTI

Több ezer fiatal, főként egyetemista vonult utcára kedd este Szerbia több városában, hogy az elnökválasztást megnyerő Aleksandar Vucic ellen tiltakozzon. Míg a diákok azt állítják, spontán szerveződtek, a hivatalos szervek szerint ellenzéki politikai erők állnak a háttérben.

Hétfőn még csak Belgrádban és Újvidéken, kedden már több szerbiai városban, például Nisben és Szabadkán is tüntettek Vucic, illetve "a diktatúra" ellen a diákok. A tiltakozók szerint a vasárnapi választás nem volt tisztességes, mert Aleksandar Vucic és stábja a médián keresztül befolyásolta a szavazókat, valamint megfélemlítéssel kényszerítette őket arra, hogy voksukat rá adják.

Míg a szerbiai és külföldi megfigyelők szerint az utóbbi 25 év legtisztább választása volt a vasárnapi, a tüntetők választási csalásokról beszélnek. Az egyik szórólap szerint a tüntetők arra kérik a hivatalban lévő szerb elnököt, tegyen meg mindent "az ország megmentése érdekében", és - mint fogalmaztak - a lakosság azon felének, amelyik nem vett részt az elnökválasztáson vasárnap, joga van a voksolás megsemmisítését és új választás kiírását követelni az elnöktől.

Aleksandar Vucic a tiltakozások hírére reagálva kijelentette: mindenkinek joga van elégedetlennek lenni és tiltakozni az ellen, amit rossznak tart mindaddig, amíg azt békésen teszi. Nebojsa Stefanovic belügyminiszter pedig szerdán arról beszélt, hogy a spontánnak nevezett tiltakozás mögött ellenzéki politikai erők munkálkodnak. Azok lázítanak, akik vereséget szenvedtek vasárnap - fogalmazott a belgrádi Pink Televízióban a szerb belügyi tárca vezetője.