szerző:
Eduline

Az USA oktatásért és az egészségügyért felelős minisztériumainak közös vizsgálata kimutatta, hogy ugrásszerűen emelkedett egyes nemi betegségekkel fertőzöttek száma. Rangsorba szedték a legegészségesebb és a legfertőzöttebb egyetemeket.

Az STD-nek, vagyis a szexuális úton terjedő betegségeknek leginkább kitett korcsoport a tinédzserek és az egyetemista korosztály. Bár sikerült eredményeket elérnie az amerikai kormánynak számos betegség, köztük a szifilisz és a gonorrhea kapcsán, ám hihetetlen mértékben elterjedt a chlamydia (1. ábra) a fiatalok körében - derül ki az Egyesült Államok kormányának frissen publikált felméréséből.

©

A chlamydia esetében a problémát az adja, hogy a fertőzés a nők 75 százalékában tünetmentes, a férfiak esetében ez a szám 50 százalék, vagyis sokkal később derül ki a baj, mint azt igazán érzékelné a beteg. A betegség jellemzően enyhe, szokatlan eredetű váladékozással jár a nemi szerveken, a férfiaknál a húgyútat, a nőknél a hüvelyt érintve. Sokan ekkor nem fordulnak még orvoshoz, ám az égető vizeléssel járó első panaszok már orvoshoz kergetik a betegeket, ami általában egyetlen antibiotikummal kezelhető.

A fel nem fedezett fertőzés a nőkre hamarabb jelenthet veszélyt (méh-, petevezeték-, kismedence gyulladás) , ezért a meddőség elkerülésére gyakoribb a nők szűrése. A férfiak esetében a kezelés hiánya akár sterilitást is okozhat.

Érdemes megfigyelni, a korosztályonkénti előfordulását (2. ábra) a chlamydiának, valamint ezt milyen összhangban van az egyetemi félévekkel (3. ábra). Jellemzően a félévek kezdetét követően ugrik meg a betegség kapcsán a Google-keresések száma, valamint a zárthelyi dolgozatok előtti időszakban a félév derekán ismét megugrik, melyekre úgy tűnik komoly hatással van az őszi és a tavaszi szünet.

©
©

Egy általános jelentés és készült az egyetemi campusokhoz köthető fertőzésekről, ami rangsorolja, hogy milyen egészséges a hallgatói szexuális élet - figyelembe veszi a nemi erőszakos eseteket is.

A szexuálisan legegészségesebb egyetemi közösségek (figyelembe véve az egyetemek létszámát)

  • Oregon Állami Egyetem: 433 megbetegedés/100 ezer fő; 2,1 szexuális erőszak/10 ezer fő
  • Boise Állami Egyetem: 417 megbetegedés/100 ezer fő; 2,6 szexuális erőszak/10 ezer fő
  • Florida Atlantic University: 438 megbetegedés/100 ezer fő; 0,8 szexuális erőszak/10 ezer fő

A szexuálisan legproblémásabb egyetemi közösségek (figyelembe véve az egyetemek létszámát))

  • Marquette Egyetem: 1236 megbetegedés/100 ezer fő; 10,7 szexuális erőszak/10 ezer fő
  • Vanderbilt Egyetem 855 megbetegedés/100 ezer fő; 20,9 szexuális erőszak/10 ezer fő
  • Monroe-i Louisiana-i Egyetem 1534 megbetegedés/100 ezer fő; 2,3 szexuális erőszak/10 ezer fő

Kiemelendő még a Pennsylvania-i Egyetem, ahol a nemi betegségek az amerikai nemzeti átlag közel háromszorosában (289 százalék) fordulnak elő, valamint a Vanderbilt esetében elmondható, hogy a nemi erőszakos esetek is a nemzeti átlag több mint kétszeresében (234 százallék) történnek.