szerző:
Eduline

Sokak már befejezték a vizsgaidőszakot, így nem árt elkezdeni készülni egy jobb félévre. Ugyanis mindig lehet jobb, ezt egy szinte minden egyetemista tudja, de legalább érzi.

©

1. Olvasd el a tanmenetet és a követelményeket

Sok tanár már azt megelőzően elérhetővé teszi a kurzus tematikáját, mielőtt maguk az órák elkezdődnek. Ez segítséget jelent az órarend megtervezésében is, hiszen így előre tudsz kalkulálni, hogy mikor jönnek a zh-k, vagy mikor kell sokat olvasnod egy-egy tantárgyból. Ha valami nagyon üti a terveidet, de nem befolyásolja az előrehaladásod, akkor nyugodtan csúsztathatod egy következő alkalomra.

2. Cserélj tapasztalatokat a többiekkel

Amint csak lehetséges, hozzatok egy tanulócsoportot a kurzusra jelentkezőkből. Lehet elsőre cikinek tűnik megkérdezni valakit, hogy milyen feladatot adott egy tanár, mikor te pont nem tudtál bemenni az órára, de egy csoporton belül, amit pont erre hoztatok létre, megspórolhatók a kínos kérdések. A bajban fogadnak a legjobb barátságok is.

3. Készíts saját menetrendet

Túlzásnak tűnhet, de egy egyszerű órarendnél sokkal jobb, ha azt is feltünteted, hogy mikor referátumra készülnöd vagy beadandót írni. Ha a rendszeresen előforduló dolgokat is feltünteted, akkor sokkal könnyebb lesz a szabadidős tevékenységeidet is megszervezni. Például könnyebben elkerülheted, hogy előre igent mondj egy alkalmi sörözésre, ha tudod, hogy másnap igaz, hogy 10-kor van csak dolgod, de a napod egy teljesen telítve van.

4. Töltsd fel készleteidet

Talán ez az egyik legjobb része az új félévnek. Sok tantárgyadnál már félév végére megutálod a szeptemberben még legmenőbbnek tartott jegyzetfüzetet is, nem árt egy kis vérfrissítés. Ráadásul fokozatosan egészítheted ki a felszerelésed: ha nem volt pénzed egy USB-s lámpára ősszel, most talán meg tudod venni, hogy kényelmesebben jegyzetelhess a laptom mellett.

5. Fontossági sorrend

Hogy ne csak könyvmolyképzőnek tartsátok a tippjeinket, használjatok különböző színjelölést az eltérő fontosságú ügyeitekhez. Miért? Néha igenis engedjétek el a kevésbé fontos dolgokat, nem lehet egy évben 5-10 hónapon át egy táblázatban élni.