szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiknek jár az állami ösztöndíj, milyen típusú diákhitelt igényelhetnek az államilag támogatott és az önköltséges formában tanulók? Milyen támogatásokat kaphatnak az elsőévesek, mi az a hallgatói szerződés, mire jó az egyetemi diákigazolvány? Egyetemi szótár (nem csak) gólyáknak. 1. rész.

Átsorolás, diákhitel, állami ösztöndíj, duális képzés, hallgatói nyilatkozat – többek között ezeket a fogalmakat érdemes megismerniük azoknak a diákoknak, akik 2021 szeptemberében szeretnék megkezdeni tanulmányaikat valamelyik egyetemen vagy főiskolán.  

Állami ösztöndíj  
A hallgatók államilag támogatott formában öszszesen tizenkét féléven át tanulhatnak felsőoktatási szakképzésen, alapszakon, osztatlan vagy mesterképzésen, további nyolc féléven át pedig doktori képzésen. Néhány kivétel azonban van: ha az osztatlan képzés ideje meghaladja a tíz félévet (ilyen például a hatéves általános orvosi szak), összesen tizennégy, államilag támogatott szemeszterrel kalkulálhatnak a hallgatók, a fogyatékossággal élő egyetemisták támogatási idejét is megnövelhetik a felsőoktatási intézmények, maximum négy félévvel. Állami ösztöndíjas formában azok is tanulhatnak, akik korábban már diplomát szereztek, de nem használták fel a teljes „keretüket”.  

Átsorolás  
A sikeres felvételi nem jelenti azt, hogy egy diák egészen a diploma megszerzéséig államilag támogatott formában tanulhat. Azokat a hallgatókat, akik az utolsó két aktív félévben összesen nem szereztek legalább 36 kreditet, vagy nem érték el a meghatározott tanulmányi átlagot, önköltséges képzésre sorolják át a felsőoktatási intézmények, vagyis csak fizetős formában folytathatják a tanulmányaikat. Erről az egyetemek július 31-éig döntenek, az így megüresedett államilag támogatott helyeket pedig a legjobb teljesítményű, önköltséges (átsorolást kérelmező) hallgatóknak adhatják. 

Diákhitel  
A felsőoktatásban tanulók többféle diákhitel közül választhatnak, ha az ösztöndíjak, a szülői támogatás vagy a diákmunkából származó jövedelem nem fedezi a kiadásaikat. A diákhitel1 szabad felhasználású kölcsön, 15 és 150 ezer forint közötti havi összeget lehet igényelni, de arra is van lehetőség, hogy valaki egy összegben kapja meg a tanulmányi félév öt hónapjára járó hitelt (azaz maximum 750 ezer forintot). A diákhitel2 ezzel ellentétben kötött felhasználású, csak a fizetős szakokon tanulók igényelhetik, legfeljebb akkora összegben, amekkora az adott szak önköltsége – a hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül a felsőoktatási intézménynek utalja. Diákhitelt emellett azok a hallgatók is igényelhetnek, akik külföldi részképzésen vesznek részt valamilyen ösztöndíjjal – például az Erasmus+, a CEEPUS, a Campus Mundi vagy más program résztvevőjeként.  

Diákigazolvány  
Számos kulturális és utazási kedvezményt vehetnek igénybe az egyetemek, főiskolák hallgatói diákigazolványukkal – olcsóbban utazhatnak a MÁV és a Volán járatain, kedvezményes tömegközlekedési bérletet vehetnek Budapesten és a vidéki városokban, számos üzlet és vendéglátóhely is ad kedvezményt, de könyvtárak, múzeumok, mozik és színházak is kínálnak diákjegyeket. Ehhez azonban minden szemeszterben érvényesíttetni kell a diákigazolványt – akik halasztanak, azoknak erre nincs lehetőségük. 

Duális képzés  
A műszaki, az informatikai, az agrár-, a természettudományi és a gazdasági képzések egy részét, valamint a szociális munka alapszakot, a gyakorlatigényes egészségtudományi képzéseket duális formában is meghirdethetik a felsőoktatási intézmények. Azok a hallgatók, akik ilyen képzésre jelentkeznek, vállalják, hogy egyetemi-főiskolai tanulmányaik mellett partnerszervezetnél, vállalatnál gyakorlatot végeznek – az utóbbi esetben díjazást is kapnak. A duális formát a meghirdetett szakoknál lábjegyzetben jelzi a felvételi tájékoztató, a jelentkezőknek az adott felsőoktatási intézménnyel együttműködő vállalatoknál, szervezeteknél külön kiválasztási folyamaton kell végighaladniuk. Ha később egy hallgató úgy dönt, hogy kilép a duális képzésből, a hagyományos formában folytathatja tanulmányait.  

Ez a cikk a 2021-es HVG Diplomarangsorban jelent meg. A HVG ismét elkészítette a legjobb főiskolák és egyetemek rangsorát, amelyben az intézményi, kari, képzésterületi és szakos rangsorok mellett minden fontos gyakorlati tudnivalót megtaláltok az alap- és mesterszakokról, a felvételitől egészen a továbbképzési lehetőségekig. A HVG Diploma 2021 rangsort keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!