szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vannak ösztöndíjak, amelyekre kifejezetten önköltséges képzésen tanulók pályázhatnak. Érdemes utánanézni az egyetemi honlapokon, mert több százezer forintot spórolhattok az önköltségen. Mutatjuk, hogy mire kell keresnetek.

Bár egyetemenként eltérő részletekkel és szabályokkal, de általában mindenhol kompenzációs program néven fut az az ösztöndíj, amelyet ha megpályáztok és elnyertek, visszakaphatjátok legalább az önköltség felét (adott félévben) - ez jellemző például a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre, valamint a Budapesti Corvinus Egyetemre is.

Mi szükséges hozzá? Jó átlag feltétlenül, a kompenzációs ösztöndíjat ugyanis azok a hallgatók nyerhetik el, akik a legkiválóbb tanulmányi eredményt érik el az évfolyamon. Ezzel azonban néhány intézményben nem csak az adott szemeszteri önköltség felét, hanem akár a teljes összeget is visszakaphatjátok.

Hasonló lehetőség van az önköltséges hallgatók számára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is, ezt az ösztöndíjat az eddigiektől eltérően 400+ ösztöndíjnak hívják. De a Budapesti Gazdasági Egyetem „Biztos Jövő Ösztöndíj” célja is ugyanez. Itt alapszakonként és évfolyamonként félévente legalább egy fő 100%-os, továbbá több hallgató 50% illetve 25% önköltségnek megfelelő ösztöndíjat kaphat.

Kompenzációs díjat abban az esetben is kaphattok, ha például egyszerre két szakon tanultok - ez a kedvezmény elérhető többek között az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hogyan fizethetitek az önköltséget diákhitelből? Itt vannak a tudnivalók

Milyen feltételekkel igényelhetitek az önköltség fedezésére szolgáló Diákhitel2-t? Íme, a részletek.