szerző:
Eduline

Négymilliárd forintot szán a diákhitel-tartozások részleges elengedésére a kormány - derül ki a 2014-es költségvetési...

©

Négymilliárd forintot szán a diákhitel-tartozások részleges elengedésére a kormány - derül ki a 2014-es költségvetési törvényjavaslatból. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: azoknak a diplomásoknak csökkentenék a tartozását, akik gyereket vállalnak. 

Kik szabadulnak meg a tartozástól?

Hogy egészen pontosan kikre gondolt, kérdés. Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár két hete még arról beszélt, hogy az állam azoktól a hallgatóktól vállalja át a diákhitel-tartozás egy részét, akik még az egyetem-főiskola ideje alatt gyermeket vállalnak. Két nappal később Révész Máriusz, a népesedési munkacsoport vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta: a törlesztési kedvezmény abban az esetben is járna, ha a diploma megszerzése után születne a gyermek. Alighanem ez utóbbira gondolt Varga Mihály - igaz, Révész Máriusz korábban azt mondta, a javaslatról csak októberben tárgyal majd a kormány.

A népesedési munkacsoport vezetője szerint gyermekenként 30 százalékkal kevesebbet törleszthetnének a diákhitel 2-t igénylő anyák a rendelet megjelenése után született gyermekek esetében, három gyermek esetén pedig az egész tartozást elengednék. A diákhitel 1-et felvetteknek pedig 200 ezer forint diákhitel-tartozást engednének el gyermekenként. Az apáknak is járna a kedvezmény, de csak fele ekkora összegű.