szerző:
Eduline

Szívesen tanulnátok szakmát, de nem tudjátok, pontosan hogyan is működik az OKJ-s rendszer? Most összegyűjtöttünk pár fontos kérdést, amire érdemes tudni a választ, mielőtt belekezdenétek.

©

Milyen formában zajlanak szakképzések?

A szakképzési rendszer több formában ad lehetőséget a szakmát tanulóknak az oklevelek megszerzésére:

  • a közoktatás részét képező iskolai rendszerű szakképzés,
  • az iskolarendszeren kívüli szakképzés keretei között.

Mi a különbség ezek között a szakképzések között?

Megkülönböztetünk tanfolyamokat és iskolarendszerű képzéseket. A tanfolyamokért fizetni kell, a tandíjat a képzést szervező iskola határozza meg. Ezeknek a tanfolyamoknak az előnye, hogy rövidebbek, mint az iskolarendszerű képzések, és ütemezésük jobban igazodik a munkaidőhöz.

Az iskolarendszerű képzések indulhatnak nappali, esti vagy levelező rendszerben. Az ingyenes képzések zömét a szakképzési centrumok alá tartozó iskolák indítják, illetve néhány egyházi és alapítványi iskola is szervez ingyenes képzéseket.

Hol találom ezeket a képzéseket?

Az állam által elismert szakképesítéseket az Országos Képzési Jegyzék tartalmazza. Az viszont egyáltalán nem biztos, hogy minden szakma ingyenes formában is tanulható. Az, hogy melyek a támogatott képzések, és melyek érhetőek el csak fizetős formában, az Országos Képzési Jegyzékből derül ki. A jegyzékben TK (tanfolyami képzés) jelzéssel ellátott szakmák megszerzését nem támogatja az állam.

Mikor indulnak ezek a képzések?

Az iskolarendszerű képzések szeptemberben, vagy – keresztféléves képzések esetében – februárban indulnak. Más időpontban csak tanfolyami rendszerű képzésekre lehet jelentkezni.

Diploma után is ingyenes a szakképzés?

Ingyenes, a részletekről itt olvashattok.

Diplomásként is tanulhattok OKJ-s képzésen ingyen? Itt a válasz!

Szívesen tanulnátok még, de már mind a tizenkét államilag finanszírozott féléveteket elhasználtátok az egyetemen az alap- és a mesterdiploma megszerzéséhez? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.