szerző:
Eduline

Súlyos szakemberhiány van a sütőiparban, több ezer munkavállalót tudnának azonnal alkalmazni.

©

Az elmúlt tíz évben ugyan 1800-ról 900-950-re csökkent a pékségek száma, de még így is legalább 3000 ezer munkavállalót tudnának azonnal alkalmazni - írja a Népszava.

A 2018-as minimálbér és garantált bérminimum már elviselhetetlen terhet róhat sok sütödére, és ha nem sikerül az átadási árakat emelni, az iparág sok szereplője végleg leteheti a péklapátot, sokak tapasztalata szerint már garantált bérminimumért sem kapni jó szakembert.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a pék több megyében hiányszakmáknak számít, vagyis azok a diákok, akik ilyen képzést választanak, szakképzési ösztöndíjat kaphatnak.

Itt a 2017-es lista: ezekkel a szakmákkal lehet a leggyorsabban állást találni Pest megyében

Milyen szakmákkal lehet a legkönnyebben elhelyezkedni Pest megyében? Mutatjuk az idei listát. Asztalos, elektronikai technikus, épület- és szerkezetlakatos, faipari technikus, gépgyártástechnológiai technikus, gépi forgácsoló, gyakorló ápoló, hegesztő, honvéd altiszt, ipari gépész, kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, mechatronikus-karbantartó, mezőgazdasági gépész, női szabó, pék, szerszámkészítő, szociális gondozó és ápoló, vegyésztechnikus, villanyszerelő, víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő - ezek a 2017/2018-as tanévben a hiány-szakképesítések Pest megyében.