szerző:
Eduline

Jobbnál jobb helyesírási teszteket ajánlottunk nektek az elmúlt hónapokban - itt találjátok a három legnépszerűbb kvízt. Ha lemaradtatok volna bármelyikről, most kipróbálhatjátok.

1. teszt: ritkán használt kifejezések

Összesen tíz kifejezést kell helyesen leírnotok (pontosabban kiválasztani a megfelelő írásmódot), de vigyázat: olyan ritkábban használt szavak közül válogattunk, mint a C-vitamin-adagolás/C vitamin adagolás vagy a malmői/Malmö-i/malmöi (a megfelelőt válasszátok ki).

A tesztet itt kezdhetitek el.

2. teszt: új helyesírási szabályok

Sikerült már megjegyezni az új helyesírási szabályokat? 2015 szeptemberében mutatta be a Magyar Tudományos Akadémia a helyesírási szabályzat átdolgozott, 12. kiadását - az új szabályoknak pedig nem mindenki örült.

©

Bár sokan reménykedtek, nem tűnt el az egybeírás-különírás témakör egyik nagy "kedvence", a mozgószabály, és még mindig számolgatni kell a szótagokat, ha helyesen szeretnétek leírni egy többszörösösszetételt.

Ezzel a teszttel kipróbálhatjátok, mennyire ismeritek az új szabályokat.

3. teszt: j vagy ly?

A harmadik helyesírási teszt témája az általános iskolások mumusa: a j/ly kérdés. Próbáljátok ki az Anyanyelvápolók Szövetségének tesztjét - itt találjátok.