szerző:
Eduline

Súlyos összegeket is bukhattok, ha nem figyeltek arra, mennyi idő alatt kell letenni a KRESZ- és a forgalmi vizsgát. Összegyűjtöttük a legfőbb tudnivalókat.

2014. február elsejével megváltoztak a szabályok, így a KRESZ-tanfolyam megkezdésétől számított kevesebb, mint 9 hónapon belül el kell mennetek elméleti vizsgát tenni – mondta el az Eduline-nak Dobrocsi Endre, az E-Educatio közlekedés-szakmai igazgatója. De arra is ügyeljetek, hogy ha elsőre nem sikerül, akkor is a tanfolyam kezdetétől számított 12 hónapon belül sikeresen le kell vizsgáznotok.

A sikeres KRESZ-vizsga két évig érvényes, tehát két éven belül el kell jutnotok a sikeres forgalmi gyakorlati vizsgáig – azaz minden előírt vizsgát sikeresen kell venni ezen idő alatt. Ha ez nem teljesül, akkor minden addig megszerzett vizsgaeredményetek érvényét veszti. Ekkor az egész tanfolyamot – az elméletet is – meg kell ismételni és a vizsgákat az elejétől fogva ismét teljesíteni kell. Tehát nem érdemes ellazsálni a vezetést és a KRESZ-tanulást, mert akár százezer forintotok is bánhatja.

Hány alkalomból áll a KRESZ-tanfolyam?

A tantermi elméleti képzés tekintetében van egy jogszabályban meghatározott minimális óraszám. Ez személygépkocsi esetében 28 óra. Ezzel kapcsolatban csupán az a jogi előírás, hogy a tanfolyami csoportnak naponta legfeljebb 4 elméleti tanóra tartható (4x45 perc). Tehát, ha a kötelező óraszámot vesszük alapul (továbbá azt, hogy az autós iskola kihasználja a jogszabály adta maximális lehetőséget), akkor ez azt jelenti, hogy minimum 7 alkalommal kell az autós iskolánál megjelennetek (7x4 óra = 28 óra). Az autós iskola természetesen más időbeosztással is élhet, de a napi legfeljebb 4 tanóra időkeretet nem növelheti.

Ha nem akartok másokhoz igazodni, akkor otthon is tanulhattok e-learning formájában, de az elméleti vizsgára el kell menni a közlekedési hatóság elméleti vizsgatermébe. Azt ne felejtsétek el, hogy ekkor is él a 9 hónapos időkorlát, amit az e-learning tananyagba való első belépéstől számolnak. Az otthoni tanulással egyébként pénzt spórolhattok, hiszen az e-learning anyagokhoz általában olcsóbban lehet hozzájutni, mintha bejárnátok órákra.

Hogyan változott a vizsga?

A KRESZ vizsga csupán annyiban változott meg ez év elejétől, hogy új vizsgakérdésekkel találkozhattok, amelyek természetesen továbbra is a vonatkozó ismeretanyagra alapoznak. Tehát a vizsga lefolyása, a követelményszint, a kérdések pontértéke, stb. változatlan maradt. „Ezért sem értettem az év eleji félelmeket, újságcikkeket, kommenteket. Ja, ha valaki bemagolta az eddigi vizsgakérdéseket a tisztességes tanulás helyett, akkor annak lehet, hogy nehéz helyzete volt. De a magolás továbbra sem támogatandó, mert az az „ismeret” valójában nem ismeret, csak idomítási eredmény” – mondta Dobrocsi Endre.

A szakember határozottan állítja, nem lett nehéz a vizsga a változtatások ellenére sem. „Aki eddig is tanult, annak eddig sem okozott egy ilyen vizsga problémát, aki pedig nem tanult, annak eddig sem termett babér (legfeljebb taps az idomításért). De a közlekedés nem erről szól” - mondta.