szerző:
Eduline

Ha még nincs ötletetek, hogy az iskola elvégzése után mihez kezdjetek, vagy hogy melyek azok a képesítések, amelyek megszerzése szinte azonnali elhelyezkedést biztosíthat, akkor itt egy remek lehetőség, hogy mindent megtudhassatok, ami a szakmákkal kapcsolatos.

©

Azoknak, akiknek a középiskola elvégzése után még nincs határozott elképzelésük a jövőjükről, vagy nem jutottak be a felsőoktatásba, jó választás lehet beiratkozni egy olyan képzésre, ahol szakmát szerezhetnek.

IT területen még mindig sok szakemberre van szükség

Továbbra is komoly az informatikushiány a munkaerőpiacon, amit jól mutat, hogy kormányzati program indult ennek orvoslására, és több cég is saját képzést indított. Nemcsak felsőfokú végzettségű szakemberek számára elérhetőek vonzó pozíciók, de OKJ-s képzettségű fejlesztőt és rendszergazdát is számos vállalat keres. Vannak olyan vállalkozások, amelyek az informatika egyes területein belül néhány hónapos képzéseket indítottak, így azok is könnyen elhelyezkedhetnek, akik korábban teljesen más szektorban dolgoztak. Számos intézmény a képzés elvégzése esetén garantált munkahelyet is ígér, ezért érdemes utánajárni a lehetőségeiteknek.

 Minden szakmában vannak lehetőségek

És hogyan lehet valakiből villamosvezető? Nyolc általánossal és fizikai alkalmassági vizsgával lehet elkezdeni a felkészülést, ami 6-7 hónapig tart. Ennek költségeit a cég állja. Egy villamosvezető átlag nettó jövedelme, a statisztikák szerint, havi nettó 160 ezer forint körül mozog. A MÁV is szakembereket keres különböző feladatokra, különböző képzettséggel - a kocsirendezőtől kezdve a pénzgazdálkodással, számvitellel, kontrollinggal foglalkozókig.

©

Komoly támogatások járnak, ha belekezdtek

Egyre több képzés indul a hiányszakmák mentén, ezekre pedig az adott térség szakképzési centrumaiban lehet jelentkezni. Magyarországon jelenleg a szakképzett munkaerőt is jelentős számban tudnának elhelyezni, így sok olyan tanfolyam indul, amely gyorsan szakmát is ad az ember kezébe.

A szakképesítésekre felkészítő, államilag támogatott nappali, iskolai rendszerű oktatásban részt vevő diákok, tanulmányi eredményük alapján ösztöndíjat kaphatnak. Ez az összeg 10 ezertől egészen 50 ezer forintig terjedhet, ráadásul az OKJ-s képzésekben nemcsak az első, de a második szakma tanulása is ingyenes. A hiányszakmák regionális lebontásában is látszik, hogy vannak olyan ágazatok, amelyekben az egész ország területén szükség lenne szakemberekre, ilyen például az ács, az asztalos, a pék vagy a villanyszerelő, de a kamion- és autóbuszsofőrökhöz hasonlóan villamosvezetőkből is várják a jelentkezőket.

Hol lehet pontosabb információkat szerezni?

Ha éppen azon gondolkoztok, hogy szakmát tanulnátok, akkor az állásbörzéken nagyon sok információt kaphattok arról, hogy a nagyobb cégek milyen szakképzettségű embereket keresnek, milyen plusz tudás szükséges az elhelyezkedéshez. Nagyon sok vállalat keres frissen végzett szakembereket a legtöbb szektorban, ha most nem is aktuális az álláskeresés, a munkaerőpiac felméréséért érdemes ellátogatni a HVG állásbörzére.

HVG Állásbörze: hol és mikor?

Október 4-én és 5-én rendezik meg a 2017-es őszi HVG Állásbörzét a Papp László Budapest Sportarénában. „Az idei őszi rendezvényünk a virtuális valóság jegyében fog zajlani, virtuális valóságot használó játékokat lehet kipróbálni, nagyon sok kiállítónk pedig ennek az eszköznek a segítségével mutatja meg saját gyártósorait, termelési folyamatait, logisztikai központjait” - mondta korábban az Eduline-nak Hajdú Csongor HVG Állásbörze főszervezője.

Helyszín és időpont:
2017. október 4. (szerda) 10:00-19:00
2017. október 5. (csütörtök) 10:00-17:00
Papp László Budapest Sportaréna (1143 Budapest, Stefánia út 2.)
A belépés ingyenes, viszont a regisztráció kötelező - információk és regisztráció itt