szerző:
Eduline

Hány hónap alatt találnak állást a friss diplomások, és milyenek a kezdő fizetések? Megnéztük, mire számíthatnak a gazdasági szakosok.

Mennyit keresnek a friss diplomások?
©

166-255 forint - ennyit keresnek a gazdasági szakokon végzettek a pályakövetési rendszer friss adatai szerint. A friss diplomások jelentős része saját szakmájában helyezkedik el, a pályakezdők átlagosan két-négy hónap alatt találnak állást. Íme, a részletes adatok.

Budapesti egyetemek és főiskolák: 195-255 ezres kezdő fizetés

A pályakövetési felmérés idején az Általános Vállalkozási Főiskola (ÁVF) volt hallgatóinak 4,7 százaléka volt munkanélküli, részmunkaidőben 19,3 százalékuk dolgozik. Az ÁVF diplomásai átlagosan három és fél hónap alatt találtak állást, a Magyarországon dolgozók nettó átlagjövedelme nettó 195 ezer forint.

A megkérdezettek 9,2 százaléka pályaelhagyó, vagyis majdnem minden tizedik friss diplomás vállalt munkát a végzettségétől eltérő területen, míg 24,3 százalékuk felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben dolgozik.

Milyen adatokat néztünk?
A 2012-es országos Diplomás Pályakövető Rendszer a 2007-ben, 2009-ben és 2011-ben abszolutóriumot szerzett hallgatók munkaerő-piaci tapasztalatait mérte fel. Az adatfelvétel 2012 tavaszán zajlott, a volt hallgatóknak egy online kérdőívet kellett kitölteniük.

A Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi és Közgazdaságtudományi Karán végzettek körében 3,5, illetve 1,9 százalék volt a munkanélküliek aránya. A Gazdálkodástudományi Kar volt hallgatói közül 4,4, a Közgazdaságtudományi Karról kikerülők közül 5,7 százalék helyezkedett el a szakterületétől eltérő munkakörben. Felsőfokú végzettséget nem igénylő munkát a friss diplomások 6,5, illetve 2,6 százaléka végez.

A Corvinus gazdasági karain végzettek átlagosan két és fél hónap alatt találtak állást, a Gazdálkodástudományi Kar volt hallgatói nettó 213 ezer, a Közgazdaságtudományi Karról kikerülők nettó 255 ezer forintot keresnek.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán tanulók 4,3 százaléka volt munkanélküli, a pályaelhagyók aránya 8,2 százalék, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkát pedig a volt hallgatók 12,2 százaléka végez. A karról kikerülők átlagosan két és fél hónap alatt találtak munkát, nettó fizetésük havi 249 ezer forint.

Cikksorozatunk a friss diplomások esélyeiről

Hány hónap alatt lehet munkát találni friss diplomásként? Igaz-e, hogy az egyetemi, főiskolai végzettségűek nagy része nem saját szakmájában dolgozik tovább? Az eduline hétről hétre újabb szakmacsoport adatait dolgozza fel.

Sorozatunk első, a pályakezdő jogászok helyzetéről szóló részét itt olvashatjátok el.

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karán a volt hallgatók 3,6 százaléka volt munkanélküli, részmunkaidőben 6,4 százalékuk dolgozott. A friss diplomások 4,8 százaléka helyezkedett el más, nem a szakmájához tartozó munkakörben, diplomát nem igénylő munkát pedig 17,5 százalékuk végzett. A végzettek átlagosan három-négy hónap alatt találtak állást, nettó 221 ezer forintos havi fizetés mellett.

Debrecen, Miskolc, Gödöllő: milyenek az elhelyezkedési esélyek?

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának volt hallgatói közül 38,5 százaléknak már a végzéskor volt főállása, a válaszadók 4,2 százaléka volt álláskereső a felmérés időpontjában. A diplomások 6,3 százaléka helyezkedett el végzettségéhez nem kapcsolódó területen. A PTE gazdasági karán végzettek átlagosan 2,9 hónap alatt találtak munkát, nettó átlagfizetésük havi 167-170 ezer forint.

A Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Karán a hallgatók 11 százaléka helyezkedett el olyan területen, amelynek nincs köze a végzettséghez, ugyanennyien végeztek felsőfokú végzettséget nem igénylő munkát. A DE gazdasági karáról kikerülők valamivel több mint három hónap alatt találtak munkát, nettó fizetésük havi 167 ezer forint.

A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán végzettek közül minden tizedik hallgató munkanélküli volt, részmunkaidőben 14,4 százalékuk dolgozott. A friss diplomások 4,7 százaléka nem a szakterületén helyezkedett el, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkát pedig 15,5 százalékuk végzett. A miskolci gazdasági karon végzettek három és fél hónap alatt találtak állást, átlag nettó bérük havi 166 ezer forint.

A Szent István Egyetem (SZIE) Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának volt hallgatói közül 8,7 százaléka volt munka nélkül, részmunkaidőben 22 százalékuk dolgozott. A pályaelhagyók aránya 16,8 százalék volt, felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben pedig a friss diplomások 21,4 százaléka dolgozott. A Szent István Egyetemen végzettek átlagosan négy hónap alatt találtak munkát, havi nettó bérük 169 ezer forint volt a válaszadáskor.