szerző:
Eduline

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kérdezőbiztosai hatezer, véletlenszerűen kiválasztott, magyarországi lakcímmel rendelkező 16 és 65 év közötti lakos kompetenciáit vizsgálják meg.

©

„A kérdezőbiztosok szövegértési, értelmi olvasási, matematikai és IT-problémamegoldó-képességeit mérik fel azoknak, akiket felkeresnek” – mondta az InfoRádiónak Lukácsné Szabó Gerda, a KSH oktatási, kulturális és időfelhasználás-statisztikai osztályának osztályvezetője. A kérdéseket számítógépen vagy papíron válaszolhatják meg a megkérdezettek - írják. „Az a cél, hogy összesen 6000 ilyen méréshez jussunk hozzá” – tette hozzá Lukácsné Szabó Gerda.

A kérdezőbiztosok április 30-ig kereshetik fel az alanyokat, akiknek másfél-két órájuk lesz kitölteni a kérdőívet.

A kutatás az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) egy nemzetközi vizsgálatának része, a magyarországi felmérés a harmadik ütembe kapcsolódott be – tájékoztatott a szakértő. Az eredményeket várhatóan 2019-ben hozza nyilvánosságra a statisztikai hivatal.

Vagy olyan jó matekból, mint egy 10. osztályos? Most letesztelheted

A kompetenciamérések körül évek óta mindig nagy a felhajtás. Statisztikák és latolgatások, idén kinek hogyan ment. Összeállítottunk egy rövid tesztet az idei matematika feladatsorokból, amiket a 10. osztályosok kaptak meg a múlt héten. Nézd meg neked mennyi menne!