szerző:
Eduline

Milyen lehetőségek várnak a pályakezdőkre az autóipari vállalatoknál? El lehet-e helyezkedni angol- vagy némettudás nélkül? Milyen gyakornoki programok közül lehet választani, és van-e esélyetek az autóiparban, ha nem műszaki, hanem bölcsész-, gazdasági, informatikai vagy éppen orvosi diplomát szereztetek?

©

Több mint 154 ezer munkavállalót foglalkoztatnak a magyarországi autóipari vállalatok, amelyek egyre hangsúlyosabban célozzák a szakképzésben tanulókat és a felsőoktatási hallgatókat, számos gyakornoki és friss diplomás programot indítanak. Utánajártunk, milyen lehetőségek közül választhattok.

Gyakornoki programok

A győri Audi a negyedik szemeszterüket már lezárt hallgatókat várja. Heti három-négy munkanap vállalása mellett egy egész évre keresnek műszaki tanulmányokat folytató diákokat, a németnyelv-tudás előnyként nevezik meg. Az esztergomi Suzuki-gyárnál is lehet gyakornoki pozíciókat találni, jelenleg például beszerzési, kommunikációs és termeléstámogató mérnök gyakornoki pozíciókra keresnek hallgatókat. Elvárás a tárgyalói szintű angolnyelv-tudás, de a kommunikációs gyakornokság jó lehetőség a gazdasági vagy bölcsészhallgatóknak is.

A szentgotthárdi Opel is hirdet gyakornoki állásokat, nem csak egyetemistáknak: végzős középiskolások pályázatait is várják, feltételként csupán a jó problémamegoldó és kommunikációs készséget, a fiatalos lendületet és az elkötelezettséget sorolják. Előnyt jelent a műszaki érdeklődés és az angol vagy a német nyelv ismerete. Az egyetemistáknak szóló programok kínálata is sokszínű: gyártási, gyártómérnökségi, logisztikai, IT, minőségbiztosítási, pénzügy és HR területekre is lehet jelentkezni gyakornokként. Ezekhez már kötelező az angol és/vagy német nyelvtudás.

Mercedes-Benz: három kérdés és három válasz

Milyen gyakornoki programot működtetnek?

A képzés a siker egyik legfontosabb tényezője a járműgyártásban is, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél is kiemelt figyelmet fordítunk a minőségi utánpótlás biztosítására, ezért vezettük be gyakornoki programunkat, valamint a német mintára kialakított duális képzést - a Mercedes-Benz kecskeméti gyára úttörő szerepet vállalt a duális képzési rendszer meghonosításában a Kecskeméti Főiskolával közösen. A 2011 óta sikeresen működő program hosszú távon kínál kiváló, versenyképes ismereteket a szakiskolától egészen főiskoláig, és ezáltal pedig biztos karrierlehetőséget. A gyakornoki státusz a hallgatók számára sokszor karrierjük kezdetét jelenti – vállalatunk a jövő munkavállalóiként tekint rájuk. Várjuk leendő gyakornokaink jelentkezését akár kötelező, akár általános szakmai gyakorlatra, vagy éppen a diplomamunka írására. A Daimler AG HR-politikájának fontos eleme a különböző országokban található gyárakban és telephelyeken tanuló fiatalok közötti kulturális csereprogram.

Milyen pályakezdő lehetőségek vannak a Mercedes-Benz gyárban? Melyik mérnöki és milyen egyéb diplomásokat fogadnak?

Az érdeklődők számtalan már tapasztalattal rendelkező és pályakezdőknek is nyitva álló pozíció közül választhatnak. A pályakezdőknek hirdetett lehetőségek közül minden szakterületet lefedően választhatnak a leendő pályázóink. Legnagyobb számban és a legszélesebb körben műszaki területen hirdetjük ezeket a pozíciókat: üzemmérnöki, minőségügyi, vagy akár logisztikai mérnöki munkakörben is várjuk a fiatalok jelentkezését. Azonban az egyéb (pénzügyi, közgazdász, stb.) végzettséggel rendelkezők számára is vannak szakmai továbbfejlődést és kihívást jelentő lehetőségeink.

Milyen nyelvi elvárásaik vannak? Melyik a preferált nyelv?
A gyakornoki és a pályakezdő pozícióinkban elvárás a német nyelv megfelelő szintű ismerete, az angol nyelvtudás előnyt jelent. Ezzel biztosítjuk azt, hogy a fiatalok olyan projektekbe és feladatokba is be tudjanak kapcsolódni, melyek adott esetben akár nemzetközi kitekintéssel is bírnak. A vállalaton belül a nemzetközi projektekben való részvételi lehetőségek pedig olyan tapasztalatot kínálnak a fiataloknak, amely során az életre szóló élmények mellett nemzetközi munkatapasztalatra és kapcsolatrendszerre tehetnek szert, amely további előnyt jelenthet szakmai pályafutásuk során.

Nem csak mérnököknek

Pályakezdőként is érdemes az autóipari vállalatoknál próbáálkozni, a Jobline-on például számos olyan álláshirdetést lehet találni, amelyre pályakezdők, friss diplomások is jelentkezhetnek. A legtöbb állás mérnöki diplomásoknak szól, főleg gépész- és villamosmérnököknek, de a járműmérnöki, a mechatronikai, a vegyész- vagy anyagmérnöki mérnöki diploma is megfelel.

Fontos azonban, hogy nem csak akkor érdemes az autóiparban próbálkoznotok, ha műszaki területen végeztetek. Hajdú Csongor, a HVG Állásbörze főszervezője szerint az autóipari cégek és az autóiparhoz kapcsolódó beszállítók nagy számban várnak IT végzettségű jelentkezőket, hiszen hatalmas informatikai fejlesztések zajlanak. Keresnek logisztikusokat, pénzügyeseket, közgazdászokat, nagyon sok esetben keresnek szakfordítókat, de volt már egészségügyi, például üzemorvosi keresésük is a rendezvényen.

Nyelvtudás?

A Jobline-on meghirdetett, műszaki végzettségűeknek szóló pályakezdő pozcíiókat végignézve egyértelmű: a nyelvtudás fontos elvárás. Egy német cégnél egyébként sem árt, ha tudunk németül beszélni, de a többi állás 85 százalékát is csak azok tölthetik be, akik tudnak valamilyen idegen nyelven, általában angolul vagy németül. Az angol a preferált nyelv, de a német vállalatoknál, az Audi és a Mercedes meghirdetett gyakornoki programjaiknál vagy elvárás, vagy előny a németnyelv-tudás.

Persze a középfokú végzettséggel betölthető állásoknál nem elvárás a nyelvtudás. Idegen nyelvet tanulni azonban sosem késő, és bőven válogathatunk a nyelvvizsga-lehetőségek közül is: az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási és Akkreditációs Központjának nyilvántartása szerint németből általános, egynyelvű, államilag elismert nyelvvizsgát kilenc, kétnyelvűt hat vizsgaközpontban lehet tenni, sőt szaknyelvből is tizenegy vizsgacentrumban lehet írásbelizni és szóbelizni.

HVG Állásbörze: hol és mikor?

Október 4-én és 5-én rendezik meg a 2017-es őszi HVG Állásbörzét a Papp László Budapest Sportarénában. „Az idei őszi rendezvényünk a virtuális valóság jegyében fog zajlani, virtuális valóságot használó játékokat lehet kipróbálni, nagyon sok kiállítónk pedig ennek az eszköznek a segítségével mutatja meg saját gyártósorait, termelési folyamatait, logisztikai központjait” - mondta korábban az Eduline-nak Hajdú Csongor HVG Állásbörze főszervezője.

Helyszín és időpont:
2017. október 4. (szerda) 10:00-19:00
2017. október 5. (csütörtök) 10:00-17:00
Papp László Budapest Sportaréna (1143 Budapest, Stefánia út 2.)
A belépés ingyenes, viszont a regisztráció kötelező - információk és regisztráció itt