szerző:
MTI

A tudományos tevékenységét bemutató konferenciával és a Facebook-felhasználóknak meghirdetett nyílt nappal készül a...

A tudományos tevékenységét bemutató konferenciával és a Facebook-felhasználóknak meghirdetett nyílt nappal készül a Szépművészeti Múzeum A magyar tudomány ünnepére. A november 3-án kezdődő kétnapos konferencián 20 kutató ad áttekintést a múzeum gyűjteményeiben, restaurátor-műhelyében és könyvtárában zajló munkáról, ezzel párhuzamosan pedig a Szépművészeti Facebook-oldalán virtuális nyílt napra várják az érdeklődőket.

©

A Magyar Tudományos Akadémia 1997 óta emlékezik meg a magyar tudomány ünnepéről. 2003-ban az Országgyűlés hivatalosan a magyar tudomány ünnepévé nyilvánította november 3-át, azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak éves jövedelmét ajánlotta fel a tudós társaság megalapítására.

A Szépművészeti Múzeumban ez alkalomból szervezett, Keresztmetszet - A tudományos kutatás különféle aspektusai című konferencián az egyiptomi művészet vizsgálatától egy kortárs alkotó, Lakner László életmű-katalógusának előkészítéséről szóló beszámolóig hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

A két kor közötti hatalmas időszakot 20 előadás igyekszik minél színesebben bemutatni, felvonultatva a különböző technikai és elméleti megközelítéseket is. Így egy-egy műtárgy és korszak kapcsán szó esik régészeti feltárásokról, restaurálásokról, azonosítási kérdésekről, kutatástörténetről.

A konferencia mellett a Szépművészeti Múzeum Facebook-oldalán november 3-án nyílt napon várja mindazokat, akiket érdekelnek a múzeumban zajló kutatások, gyűjtemények, kulisszák, és akiknek minden, a múzeumot illető kérdésére igyekeznek majd választ adni.