Czervan Andrea
Czervan Andrea

Van, aki szerint semmit sem ér, mások szerint viszont a munkaerőpiacon is jól lehet használni a bölcsészkaron megszerzett tudást. "Ne menj bölcsésznek, mert éhen fogsz halni" - alighanem egy bölcsészhallgató sincs az országban, aki ne kapta volna meg legalább egyszer ezt a jótanácsot. De tényleg nem találnak állást a pályakezdők? Tények, vélemények.

1. Sehol nem találsz állást

Az Educatio Frissdiplomások 2012 kutatását összeállító szakembereknek csupán a "pályakezdő bölcsészek" kilenc százaléka mondta azt, hogy nincs munkája. Igaz, a bölcsészeknél csak a társadalomtudományi diplomát szerzők körében rosszabb a helyzet: a volt hallgatók 9,5 százaléka volt munkanélküli. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2012. októberben-decemberben 9,8 százalék volt az országos munkanélküliségi ráta: az Educatio felmérése szerint a diplomások körében csak 6,4 százalék ez az arány. A képzési területek szerinti ábrát itt találjátok.

B, mint bölcsészkar
©

Az álláskeresési időt mutató táblázat tovább árnyalja a képet: a bölcsészdiplomával rendelkezők átlagosan 4,28 hónap alatt találnak állást, megelőzve ezzel a természettudományi, társadalomtudományi, sporttudományi, közigazgatási, rendészeti, katonai, illetve az agrárképzésen végzetteket. Az ábrát itt nézhetitek meg.

2. Majd mész a McDonald's-ba dolgozni

Minden bölcsésznek ismerősek a fentihez hasonló kijelentések. Való igaz, hogy a felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben, illetve a más szakterületen dolgozók aránya a bölcsészettudományi szakokon végzettek körében a legmagasabb - azt azonban, hogy a bölcsészek elsőszámú lelőhelye a gyorsétterem lenne, még egyetlen kutatás sem tudta bebizonyítani. Mit lehet csinálni magyar-, nyelvészeti vagy könyvtáros diplomával? Íme, néhány példa:

Egy fél OKJ-s képzéssel és önképzéssel lettem webprogramozó még érettségi előtt. A könyvtáros egyetemi képzés közben már hazai könyvtári weboldalak fejlesztésén dolgoztam. Ehhez könyvtári szoftverek ismerete és egyéb könyvtárosi tudás is kellett. Részben ez a referencia segített később külföldi munkához is. A három legfontosabb dolog: interdiszciplinaritás, újító ötletek, önmenedzselés. (Károly, 29)

Majd mész a Mc Donalds's-ba. Az egyetem negyedik évére kezdtem hozzászokni, hogy ez a reakció, amikor elmesélem, hogy magyar és kommunikáció szakon tanulok. Mégis gyorsan találtam állást: már negyedévesként főállásban dolgoztam (még mielőtt bárki a gyorsétteremlánccal jönne elő, leszögezem: a szakmámban találtam munkát), és később sem volt olyan időszak, hogy ne lett volna munkám. Persze ehhez az kell, hogy már elsőévesként gyakornokoskodj, önkénteskedj, később legalább részmunkaidőben vállalj munkát, hogy minél több szakmai tapasztalatod legyen, mire átveszed a diplomádat. Az viszont tény, hogy nem keresek olyan jól, mint a gazdasági végzettségű volt osztálytársaim. (Vanda, 27)

A BME-sek is előszeretettel élcelődnek a bölcsészek (különösen a szabadbölcsészek) munkalehetőségein
©

Szerintem nem értéktelen a bölcsészdiploma. A bölcsészdiploma legfontosabb jellemzője, hogy alakítható és rugalmasan fejleszthető tudást ad. Az egészen praktikus oldala azonban az, hogy a nem szorosan a szakterülethez tartozó ismereteket (kiegészítésként) gyorsan meg lehet tanulni mellette. Az én esetem egyedi, mert a nyelvészet tudományos menedzsmenttel kapcsolatos oldalába is belekóstolhattam, ehhez a megszerzett szakmai tudásomat már csak némi cégvezetési ismerettel kellett kiegészítenem - mindezt már az egyetem alatt. Nem zárjuk be magunkat egy világba, hanem folyamatosan szélesíthetjük a látókörünket. Ez a nyitottság és rugalmasság az, ami majd később a munkaerőpiacon is előnyünkre válik. (Ádám, 24)

Elvégeztem a magyar szakot, a német szakot, sőt van egy fél doktorim is, mégis az iskola melletti-utáni munkám volt, ahol autodidakta módon képeztem magam. Így lettem webmester, onlineprojekt-menedzser, szövegíró, marketingszöveg-író. Sokszor elgondolkodom azon, mi lett volna, ha az egyetem után azonnal magyartanárként kezdek el dolgozni, de a lehetőségek sokszor korlátoztak abban, amit ezen belül el szerettem volna érni. Ha egy szóval jellemezhetném ezt az egész folyamatot, az mondanám: alkalmazkodás. Igényekhez, piachoz. (Zita, 31)

Jelenleg a felsőoktatásban dolgozom egy magánfőiskola művészeti képzéseinek munkatársaként, továbbra is a kreatív ipar körül, ahol minden nap tapasztalom, hogy milyen fontos (és mennyire piacképes) az elméleti hátteret a gyakorlattal összekapcsolni. Eddig minden munkámnál szükségem volt más jellegű, elsősorban számítástechnikai ismeretekre és nyelvtudásra. Ez a minimum, de egy jól kitalált kombinációval a határ a csillagos ég: szerencsére a bölcsészek tanulékonyak. (Janka, 30)

Végzettségéhez nem kötődő szakterületen a bölcsészek 37,4 százaléka helyezkedik el: ez az arány az orvos- és egészségtudományi szakokon végzettek körében a legalacsonyabb (6,5 százalék), őket az informatikai (11,8 százalék), jogi (12,5 százalék) és műszaki (15 százalék) végzettségűek követik. A lista túlsó végén található - a bölcsészet mellett - a társadalomtudomány (32,8 százalék) és a sporttudomány (33 százalék).

Minden negyedik bölcsész (pontosan 26 százalékuk) felsőfokú végzettséget nem igénylő munkakörben dolgozik - az agrárszakon végzettek körében 25,6, a társadalomtudományi szakon végzettek körében 25,3, a sporttudományi diplomával rendelkezők körében 24,6 százalék ez az arány. A diplomát nem igénylő munkakörben elhelyezkedők aránya a jogi (11 százalék), informatikai (11,3 százalék) és műszaki (13,8 százalék) területen a legalacsonyabb.

3. Éhen akarsz halni?

Tényleg nem a bölcsészek a legjobban fizetett - pályakezdő - diplomások: a diplomáspálya-követési rendszer 2012-es adatai szerint a friss diplomás átlagfizetés nettó 159 ezer forint havonta, míg a bölcsészettudományi szakokon végzettek csak 136 ezer forintot keresnek. Így is megelőzik viszont a pedagógusokat (116 ezer forint), a sporttudományi (121 ezer forint) és a művészeti (130 ezer forint) végzettségűeket - a képzési területek szerinti fizetések ábráját itt találjátok. Úgyhogy:

©

Mennyit keresnek, és hány hónap alatt találnak állást a friss diplomások? Cikksorozatunkat itt találjátok, az egyetemekre, főiskolákra lebontott adatokat pedig itt nézhetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!