szerző:
MTI

Változnak a KRESZ szabályai, így a tanfolyamok tananyaga is.

©
Változnak a KRESZ szabályai, így a tanfolyamok tananyaga is. A módosítás bevezeti a gyermekszállító autóbusz fogalmát: minden olyan jármű ilyennek minősül, amelyen gyermekek és felnőtt kísérőik utaznak, és amelyet előírásszerű tábla és "Gyermekszállítás" felirat jelöl. Párhuzamos közlekedésre alkalmatlan úton az ilyen buszok mellett mostantól tilos lesz elhaladni az utasok be- és kiszállásának ideje alatt.

A KRESZ eddig csak arra kötelezte az autósokat, hogy álló iskolabuszok mellett fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közlekedjenek. A gyermeket szállító autóbuszok május elsejétől megállhatnak a menetrend szerinti járatok számára kijelölt autóbuszöblökben is. A megállóhelyről való elindulásukat az autósoknak lassítással, szükség esetén megállással kell segíteniük.

További újdonság, hogy a "Gyermekek" táblával jelölt szakaszokon a kiegészítő táblán feltüntetett távolságon belül legfeljebb 30 km/órás sebességgel közlekedhetnek a gépkocsik. A közútkezelők a táblát kizárólag olyan helyszíneken alkalmazzák, ahol  a gyermekek úttestre lépésével fokozottan számolni kell (pl. közoktatási intézmények környékén).

A szabályszegő autós szabálysértési eljárásban 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható a cselekmény súlyosságának függvényében. A büntető törvénykönyv szerinti szankciókra számíthat az, aki személyi sérülésekkel járó balesetet okoz. Az új előírások 2013. május elsejével lépnek hatályba. Hogyan változtak a közlekedési szabályok 2012 szeptemberében? Erről itt olvashattok.