szerző:
Eduline

Aki nem végez novemberig a motorosiskolával, 14 helyett már csak 16 évesen vezethet mopedet.

©

Aki nem végez novemberig a motorosiskolával, 14 helyett már csak 16 évesen vezethet mopedet. Két évvel felemelik ugyanis a jogosítványszerzés alsó korhatárát Magyarországon. Utánanéztünk, külföldön hány éves kortól lehet jogosítványt szerezni kismotorra. Az itthoni szigorodó szabályokról itt olvashatsz bővebben.

Nagy-Britanniában szintén 2013-ban változnak meg a szabályok: 50 köbcentis motort ott sem vezethetnek 16 éven aluliak, nagymotoron pedig – akárcsak itthon – a mostani 21 helyett 24 év lesz az alsó korhatár.

Romániában és Oroszországban sem vezethetnek mopedet a 16 éven aluliak. Finnországban, Csehországban, Szlovéniában, Spanyolországban és Svédországban azonban 15, míg Észtországban, Lettországban, Franciaországban, Olaszországban és Portugáliában 14 év az alsó korhatár

Kanadában legalább 16 évesnek kell lenni a kismotorozáshoz, míg Ausztráliában 16 és 18 év között változik az alsó korhatár. Az Egyesült Államokban a 14 évesek már autót is vezethetnek a legtöbb államban (ún. gyakorló jogosítvánnyal), ugyanitt húzták meg az alsó korhatárt a kismotorok esetében is.