szerző:
Eduline

Nyugdíjasként is ingyenesek az OKJ-s képzések? Hány éves korig tanulhattok nappali tagozaton? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

Korhatár nélkül ingyenes az első két OKJ-s szakképesítés megszerzése
©

Hamarosan nyugdíjba megyek, de szeretnék még egy szakmát kitanulni, régóta tervezem. Nekem is ingyenes az első két szakképesítés megszerzése?

Igen, korhatár nélkül mindenki ingyen végezheti el az első két OKJ-s képzését, 25 éves korig nappali tagozaton is, utána estin, levelezőn vagy más formában. Az első szakképesítés megszerzése során nappali tagozatnál jár a diákigazolvány, a családi pótlék 20 éves korig, sőt hiányszakma választása esetén havi 10-30 ezer forintos ösztöndíj is.

A képzések akkor is ingyenesek, ha már van diplomátok, az OKJ-val pedig nem fogynak az állami ösztöndíjas félévek.

Érettségivel szakképesítésenként három tanéven keresztül tanulhattok ingyen - az OKJ-s képzések nagy része kétéves -, és ingyenesek a szakképesítés-ráépülések is az Országos Képzési Jegyzékben előírt képzési időnél egy tanévvel hosszabb ideig. Az ingyenes OKJ-ról szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Hol nézhettek utána, hogy mit tanulhattok az egyes képzéseken, és milyen munkakörben helyezkedhettek el velük? Itt találjátok a részleteket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!