szerző:
MTI

Módosították a KRESZ egyes rendelkezéseit: már augusztusban hatályba lép a várakozási tilalom enyhítése.

©

Módosították a KRESZ egyes rendelkezéseit: már augusztusban hatályba lép a várakozási tilalom enyhítése. az út menti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa hozzájárult. Ingyenes, online KRESZ-tesztet kerestek? Itt összegyűjtöttük a legjobbakat.

A KRESZ idén szeptembertől érvényes módosítása egyértelműen kimondja, hogy tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni - vagyis tilos a lézerblokkoló használata -, az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazását azonban nem tiltják az új szabályok. 

További újdonság a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó szabályozása. Szeptembertől a két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek - torlódáshoz érve - a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk.

A KRESZ egy ma is hatályos rendelkezésének pontosításával - baleset vagy egy gépkocsi kigyulladása esetén - a nem érintett járművek vezetői is kötelesek lesznek a tőlük elvárható módon segítséget nyújtani. Ehhez a rendelkezésükre álló elsősegélynyújtó felszerelést vagy tűzoltó készüléket kell használniuk vagy átadniuk.