szerző:
Eduline

Hogyan dönthetitek el, hogy illene-e hozzátok a kiválasztott OKJ-s szakma? Hogyan deríthetitek ki, hogy megbízható iskolát választottatok-e? Tippek.

Olyat válasszatok, ami érdekel, és keresett a munkaerőpiacon is

Bársony Csaba, a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. oktatási igazgatója szerint először azt kell végiggondolnotok, hogy a már meglévő szakmai tapasztalataitokat mélyítenétek-e el, vagy teljesen új irányban tanulnátok tovább. Ha nem vagytok biztosak abban, hogy mi illene hozzátok, keressetek fel egy pályaválasztási tanácsadót, vagy töltsetek ki pályaorientációs teszteket (itt gyűjtöttünk néhányat).

©

A második legfontosabb szempont, hogy a kinézett szakmának legyen munkaerő-piaci értéke. "Nem feltétlenül a divatos képzések a legjobbak ebből a szempontból, hiszen sokszor telített szakmákról van szó. Ugyanakkor az is igaz, hogy nem érdemes csak az elhelyezkedési esélyek alapján választani. Ami nem érdekel bennünket, abban nem leszünk sikeresek" - magyarázta Bársony Csaba. Az öt legjobban fizetett szakma: ennyit lehet keresni diploma nélkül.

Tájékozódjatok és tervezzétek meg a karriereteket

Nézzetek utána, hogy mit jelentenek az OKJ-s lista hétjegyű azonosítószámai, mert ezekből többek közt megtudhatjátok, hogy melyik szakmához milyen iskolai végzettséget várnak el, vagy hogy jár-e érte pluszpont az egyetemi, főiskolai felvételin.

Bizonyos OKJ-s képzések egymásra épülnek. Azzal is jó tisztában lenni, hogy miben különbözik a szakképesítés és a részszakképesítés, illetve az iskolarendszerű és a iskolarendszeren kívüli szakképzés, a nappali és az esti tagozat.

Végül pedig az sem mindegy, hogy hol szerzitek meg a szakmátokat, mivel a különböző képzőhelyek más-más színvonalon oktatnak. Utánajárhattok, hogy mióta működik az iskola, kik az oktatók, illetve kikérhetitek a volt diákok véleményét is. Itt a teljes lista: ilyen OKJ-s képzésekre lehet jelentkezni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!