szerző:
Eduline

Mikortól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni? Milyen határidőkre kell odafigyelnetek, ha nem tanultok tovább?

©

A tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után 45 nappal, tehát december 16-tól kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ha nem találtok munkát, és munkanélküliként nem vagytok jogosultak álláskeresési támogatásra. A járulék összege 6660 forint havonta, ezt csekken kell befizetnetek minden hónap tizenkettedik napjáig.

A járulékfizetési kötelezettséget a hallgatói jogviszony megszűnését (október 31.) követő 15 napon belül jeleznetek kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatán: ehhez a 13T1011 számú nyomtatványra van szükségetek, ezt innen tölthetitek le.

Nem kell fizetnie annak, aki munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban áll, illetve aki álláskeresési támogatásban, táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban vagy ápolási díj részesül.

Ha munkanélküliek vagytok, akkor nem kell TB-t fizetnetek, ha jogosultak vagytok álláskeresési támogatásra: ez csak akkor jár, ha az elmúlt három évben legalább 360 napot dolgoztatok – bejelentve. A diákmunka számít, de csak akkor, ha nem alkalmi munkavállalóként vagy megbízási szerződéssel végeztetek munkát. Ennek ellenére érdemes bejelentkezni a munkaügyi központba, ahol nyilvántartásba vesznek, és listát adnak a végzettségeteknek, nyelvtudásotoknak megfelelő álláshirdetésekről. Milyen lehetőségeitek vannak, ha nem kerültetek be egyetemre, főiskolára? Erről itt olvashattok, a pótfelvételiről pedig itt találjátok cikkeinket.