szerző:
Eduline

Szeretnétek ingyenes OKJ-s képzésre jelentkezni? Bár néhány éve már két OKJ-s végzettség megszerzése ingyenes, nem minden szakmát lehet állami támogatással tanulni.

©

Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakképzések nem mindegyike ingyenes - írja a tanfolyamokj.hu. Azokat a szakképzéseket, amelyek mellett nemcsak a TK rövidítés szerepel, indítják iskolai rendszerű, ingyenes képzésben is. Ahol viszont csak a TK rövidítés (tanfolyami képzés, azaz felnőttképzés) szerepel, az a képzés önköltséges tanfolyam.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapjáról letölthetitek a képzések listáját.

Ebben a jegyzékben azonban a szakképzéseket indító iskolák nem szerepelnek, azonban van egy kereső, amellyel kiválaszthatjátok, hogy melyik szakma érdekel és hol szeretnétek tanulni, majd eredményként kiadja, hogy mely szakképzési centrumokban indítják az adott szakképzést ingyenesen.

A szakképzési centrumokon kívül alapítványi és egyházi iskolák is indítanak ingyenes OKJ-s képzéseket, de csak az állam által támogatott szakmákban.

Felvételizők, figyelem! Ezeken a képzéseken nem jár többletpont az OKJ-s bizonyítványért

Hiába jó a száma a bizonyítványnak, és hiába kapcsolódik az adott alap- vagy osztatlan képzéshez, vannak olyan képzési területek, amelyeken nem adnak többletpontot az OKJ-s végzettségért. Ahogyan arról már korábban írtunk, az OKJ alapján adható többletpont több tényezőtől is függ. Ám van olyan eset, amikor hiába felel meg minden feltételnek a bizonyítvány, mégsem ójár érte a 32 pont.