szerző:
Eduline

Mely diplomákkal lehet állást találni a leggyorsabban, és melyekkel dolgozhattok a legnagyobb eséllyel a saját szakterületeteken? Megnéztük, mit mutatnak a diplomás-pályakövetési adatok.

Az orvosok, jogászok, informatikusok tudnak a leggyorsabban elhelyezkedni
©

A diplomás pályakövetési rendszer 2013-as adatait összegző tanulmány szerint a leggyorsabban az orvos- és egészségtudományi, az informatikai és a jogi szakokon végzettek tudtak elhelyezkedni. A 2008-ban, 2010-ben, illetve 2012-ben végzett pályakezdőknek egy online kérdőívet kellett kitölteniük a tapasztalataikról. Az orvosok kicsivel kevesebb, mint két és fél hónap alatt találtak állást, az informatikusoknak ehhez 3,19 hónap kellett. Jogi diplomával 3,63 hónapig tartott az álláskeresés. Mennyit keresnek az egyes területek friss diplomásai, a nők és a férfiak? A pályakezdő bérekről itt olvashattok részletesen.

Ezek a területek állnak a legjobban a munkanélküliség és az első munkahely illeszkedése szempontjából is. Mindegyiken kevesebb mint százból négy hallgatónak nem volt állása a válaszadáskor. Az orvos- és egészségtudományi szakokról kikerülők körében 3,1 százalék, a jogi területen 3,3 százalék, az informatikai területen pedig 3,6 százalék volt az arány.

Az illeszkedés azt jelenti, hogy milyen eséllyel tudnak a pályakezdők a saját szakterületükön elhelyezkedni. Az orvos- és egészségtudományi szakokon végzettek 50,4 százaléka talált állást a saját szakterületén, 43,6 százalékuk pedig a kapcsolódó szakterületeken. Tehát százból mindössze hat friss diplomás hagyta el - legalább egy időre - a pályát.

Az informatikusok körében már jóval alacsonyabb azoknak az aránya, akik a szakterületen maradtak: százból 31 pályakezdő. Kapcsolódó területeken a diplomások 61,9 százaléka helyezkedett el, így itt is mindössze százból nyolcan vállaltak a végzettségükhöz nem illeszkedő munkát. A jogászok körében százból 34-en maradtak a szakterületen, 56,4 százalékuk pedig kapcsolódó területen dolgozott. 9,5 százalékuk helyezkedett el másfajta munkakörben.

Felsőfokú végzettséget nem igénylő munkát is ezeken a területeken végeztek a legkevesebben: a jogi diplomásoknál a pályakezdők 7,8 százaléka, az informatikusoknál 10,8 százaléka, az orvosok körében pedig százból tizenegyen. A gazdasági friss diplomások esélyeiről itt olvashattok részletesen, a jogászokról itt, az informatikusokról pedig itt írtunk. A pályakezdő bölcsészekről szóló cikkünket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!