szerző:
Eduline

Nem akarjuk senki gyerekkorát hazavágni, de tudtátok, hogy a hawaii pizzának semmi köze sincs Hawaii-hoz?

©

A világ egyik legnépszerűbb pizzája a hawaii, ami paradicsomos alapon sonka, sajt és ananász. Aki azt gondolta, hogy a pizza arról kapta a nevét, hogy Honoluluban találták fel, annak nagyot kell csalódnia. A hawaii pizzát ugyanis egy görög férfi találta ki, Kanadában.

A pizza az ötvenes években kezdett hódító körútba Amerikában, és Kanadát is bevette. Sam Panopoulos 1954-ben érkezett Kanadába Görögországból, és testvérével Chathamben nyitott éttermet.

Tudták, hogy ahhoz, hogy sikeresek legyenek, valami újdonsággal kell előállniuk. Azt vették észre, a környéken nem találni se kínai éttermet, se pizzériát, ezért gondoltak egy merészet: felvettek egy kínai szakácsot, az étlapra került a pizza. „Még soha életünkben nem láttunk pizzát, azt se tudtuk, hogyan kell csinálni” – nyilatkozta a Toronto Sunnak Panopoulos.

A szomszédos bútorgyártótól kaptak segítséget, aki csinált nekik egy sablont, azt vágták körbe. Miután ez megoldódott, elkezdtek a tésztával, a szószokkal és a feltétekkel kísérletezni.

Mint mondta, véletlenül találták ki a hawaii pizzát, bár ők ezt először „polinéz perverziónak” nevezték el. Még őket is meglepte, mennyire népszerű lett a vendégek körében. „Azokban az időkben senki nem keverte az édes és a savanyú ízeket a kínai konyhán kívül” – mondta.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!