szerző:
Eduline

Legkorábban 16,5 éves kortól lehet elkezdeni a jogosítvány megszerzésének sokszor rögös útját, de még mielőtt bárki belevágna, érdemes tudni, hogy mennyi pénzt emészt fel az egész folyamat. A bukások és a pótórák alaposan megdobhatják a jogsi árát.

©

Az elméleti oktatással kezdődik minden. Itt figyelni kell a határidőre, ugyanis a tanfolyam megkezdésétől számított egy éven belül sikeres vizsgát kell tenni, különben kezdheti a tanuló elölről. Az elméleti oktatás átlagosan 20-30 ezer forintba kerül, a vizsga díja rögzített, 4600 forint. Olcsóbb lehet a tanfolyam, ha online végezhető kurzusra jelentkeztek.

A legalább 30 órás gyakorlati tanfolyam a jogosítványszerzés legköltségesebb része, a 11 ezer forintos vizsgadíjjal együtt ez akár meg is haladhatja a 100 ezer forintot. Persze ez is autósiskolától függ, de az áron általában úgy lehet spórolni, hogy minél kevesebb pótórát vesztek, a 30 órán felüli órák ugyanis jóval drágábbak.

Fontos infók

Most kiderül, átmennétek-e a KRESZ-vizsgán: itt vannak a kérdések

Jogsi: 100 ezer forintot is bukhattok, ha nem figyeltek erre

Itt vannak a részletek: ez kell a jogosítványhoz

Az orvosi alkalmassági vizsgálat és az elsősegély tanfolyam együttes ára 20-25 ezer forintot is kitehet.

Összesen tehát legalább 150 ezer forint körüli összegre kell számítani annak, aki jogosítványt szeretne. Arra azonban fel kell készülni, hogy a pótórákkal és az esetleges bukások miatti újabb költséges vizsgadíjakkal együtt ez az összeg rossz esetben akár a 200 ezer forinthoz is közelíthet.