szerző:
Eduline

Az egyetemen oktatói pozíciót is betöltő politológus az általa vezetett 888 portálon közölt rasszista és sértő cikkeket. Az ELTE úgy ítélte meg, hogy a főszerkesztő tevékenysége méltatlan egy egyetemi polgárhoz. GFG sértődött válaszában közölte, nem tanít többet az ELTE-n.

©

Másodfokon is elmarasztalta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etikai Bizottsága G. Fodor Gábort. Az oktatói tevékenysége mellett a kormányközeli Századvég Intézet, valamint a kormányzati hirdetésekből élő 888.hu hírportál főszerkesztőjeként ismert G. Fodor két cikke is kiverte a biztosítékot nem csak az olvasók, hanem az egyetemi közéletben is.

Egyik, név nélkül megjelent írásukban a kölni szilveszteri erőszakos esetek ürügyén közel- és közép-keleti származású modellek és Instagramon megtalálható női fotók mellé kommenteltek vállalhatatlan stílusban:

Helló szexi! Jössz elfoglalni Európát?;)

A másik cikk Tóbiás József akkori MSZP-elnök feleségéről íródott, szintén név nélkül. Az írásban a sokáig modellként dolgozó nőről azt írták, hogy "maszturbációs segédeszköz". A felháborodásra először elutasítóan reagált a főszerkesztő:

"Mindenkinek megadja, ami neki jár. A nagyságot értékeli, Az alávalót lenézi. A ribancot annak nevezi, ami."

Később, ha bocsánatot nem is, de elnézést kért az érintettektől. Ettől függetlenül az ELTE etikai eljárásban első fokon elmarasztalta. Az ülésre el sem ment, mondván az egyetem rektora korábban tárgyalás nélkül is elítélte a tevékenységét, amit nehezményezett. Ettől függetlenül fellebbezett, ám másodfokon sem védte meg álláspontját, így ugyanúgy elmarasztalták.

A G. Fodor Gáborról szóló határozat arról rendelkezik, hogy fél évig nyilvánosan elérhető lesz az egyetem honlapján, mert a vétség is az online térben született.

A döntést követően GFG jelezte, hogy korábban fizetés nélküli szabadságot kért, hogy így ne jelentsen gondot a felek számára a főszerkesztői tevékenysége. Azonban ettől még jogviszonyban maradt az ELTE-vel, amely terhesnek találta a viszonyt a fentebbi cikkek miatt. Az általa szerkesztett portálon sértődött levélben elköszönt az ELTE-től:

Az Egyetem nevében fellépőkkel szemben is meg kell védeni az Egyetem szellemiségét. Nem fogadom el az Egyetem nevében fellépők eljárását. Ezennel megválok az egyetemi katedrámtól.

G. Fodor Műhelye ősztől az egyetemen kívül folytatódik.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!