szerző:
MTI

Egyszerűsített képzési és vizsgáztatási eljárást vezet be a 125 köbcentis motorkerékpár vezetéséhez szükséges...

Egyszerűsített képzési és vizsgáztatási eljárást vezet be a 125 köbcentis motorkerékpár vezetéséhez szükséges jogosítvány megszerzéséhez a járművezetők számára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendeletmódosítása - írta a Totalcar.

A szaktárca módosította a közúti járművezetők képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló miniszteri rendeletet, az új előírások csütörtöktől hatályba léptek - olvasható a totalcar.hu oldalon a számukra küldött minisztériumi közleményben.

Mint írták, a módosítások egyikeként a minisztérium az érvényes B kategóriás jogosítvánnyal rendelkező járművezetők számára egyszerűsített képzési és vizsgáztatási eljárást vezet be az A1 kategóriájú motorkerékpár vezetéséhez szükséges A1 jogosítvány megszerzéséhez.

Az elméleti oktatás kötelező óraszáma ebben az esetben három, a járművezetési gyakorlaté két óra, a képzés tehát akár egyetlen délután alatt is elvégezhető. Ezt követően az elméleti vizsga mellett egy összességében 50 perces járműkezelési és forgalmi vizsgán kell bizonyítani az alkalmasságot a kismotorral való biztonságos közlekedésre - olvasható.

A közlés szerint ezzel a megoldással a vizsgázó felfrissítheti ismereteit, és igazolhatja vezetéstechnikai jártasságát. Így B kategóriás vezetői engedély birtokában a közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevétele mellett, a korábbinál jelentősen kisebb időigénnyel és költséggel szerezhető meg az említett járműkategóriára szóló jogosítvány.