szerző:
Eduline

A római kormány szerint álomvilágban élnek és nem akarnak szembenézni a valósággal az olasz fiatalok, akik még mindig...

A római kormány szerint álomvilágban élnek és nem akarnak szembenézni a valósággal az olasz fiatalok, akik még mindig úgy gondolják: nem kell a családi fészektől eltávolodni ahhoz, hogy munkát és megélhetést találjanak - olvasható a Der Spiegel című német napilap internetes oldalán.

Anna Maria Cancellieri belügyminiszter a Tg24 hírcsatornának nyilatkozva kifogásolta a fiatal felnőtt korosztálynak az álláskereséshez való hozzáállását. Mint mondta, egyszerűen nem érti azt, hogy miért csak "anyuci és apuci oldalán", a szülővárosukban keresnek munkát a fiatalok. Túl sok olasz még mindig nem veszi észre, hogy "a biztos munkahelyek" korszakának vége, és nem vesz tudomást a modern világ által megkövetelt mobilitásról.

A szakértői kormány élére került közgazdász professzor, Mario Monti is ezt hangoztatja. Az olasz miniszterelnök múlt héten az egyik televíziós műsorban elmondta: "a fiataloknak hozzá kell szokniuk, hogy nem lesz biztos, állandó munkahelyük", amely Monti szerint az egyhangúsággal egyenlő, míg a változatosság gyönyörködtet.

Elsa Fornero munkaügyi miniszter a torinói egyetemen hétfőn tartott előadásában egyértelműen értésre adta: "A stabil munkahely egy illúzió". Ez Fornero szájából kicsit hiteltelenül hangzik - vágott vissza több blogger - mivel a miniszter asszony férjével együtt Torinóból származik, ott is dolgozik, de még a lányaik is Torinóban találtak munkát.

A római vezetők noszogatása bizonyos szinten érthető. Kétségtelen tény, hogy az olasz fiatalok túl sokáig maradnak a szülői házban. Valóban elgondolkodtató, hogy a 18 és 34 év közötti korosztály kétharmada a "mammával" (anya) él a "mamahotelben". Ez a ráta európai viszonylatban kiugróan magasnak számít, hiszen Németországban 40, Franciaországban pedig csak 30 százalék a szülőkkel egy háztartásban élő fiatalok aránya. Magyarországon a 25 és 34 év közöttieket vizsgálva a nőknek 27,2, a férfiaknak pedig 42,5 százaléka él a szüleivel.

De Olaszországban nemcsak az akarat hiányzik az önállósághoz, hanem a munka is. A fiatalkori munkanélküliségi ráta 30 százalékra kúszott fel, míg az európai uniós átlag 21,6 százalék volt 2011 harmadik negyedévében. Ráadásul a 30 év alatti olaszok körében minden negyedikről elmondható, hogy nem dolgozik, nem tanul, és nem is képezi tovább magát.