szerző:
Eduline

A magyarok többsége nem tud négy kínosan egyszerű pénzügyi kérdésre helyesen válaszolni – erre jutott egy globális felmérés. A világ lakóinak több mint 60%-a pénzügyi analfabéta.

©

Négy, tényleg pofon egyszerű pénzügyi kérdésre kellett válaszolni a Gallup, a McGraw Hill és a Világbank közös pénzügyi írástudásról szóló felmérésében, aminek eredményéről a 444 számolt be. Lesújtó eredményre jutottak a felmérés készítői Magyarországgal kapcsolatban is.

Kölcsön kell venned 100 forintot. Mikor kell kevesebbet visszafizetned: ha 105 forintot, vagy 100 forint + 3 százalékot fizetsz vissza?" – ez volt az egyik kérdés, amire világszerte az emberek mindössze 49%-a tudta a helyes választ.

A magyar szakiskolások eredményei sem bíztatóak

Olvasni és számolni is alig tudnak a szakiskolások

Ezekkel a feladatokkal van gondja a szakiskolások zömének

"Tegyük fel, hogy a következő tíz évben megduplázódnak az árak. Ha a jövedelmed is a duplájára nő, akkor ugyanannyit, többet vagy kevesebbet tudsz vásárolni ugyanazokból a dolgokból?" – erre a kérdésre sem tudtak az előbbinél többen jól válaszolni.

Magyarországon az emberek 45%-a írástudó pénzügyi értelemben, a többiek nem tudtak a négyből három kérdésre helyesen válaszolni.