Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Egy új kutatás szerint az élőflórás joghurt fogyasztása jótékony hatással lehet a depresszióval küzdő emberekre.
A kísérleteket egereken végezték, akik depresszióhoz hasonló tüneteket mutattak. A kutatók a depresszió és a bélflóra összetétele közötti kapcsolatot keresték.
Régen tudjuk, hogy a gyakori és intenzív stressz növeli a depresszió esélyét. Most azonban kiderült, hogy ez azért lehet, mert a stressz hatására csökken az élőflórás joghurtban nagy mennyiségben található jótékony laktobacilusok aránya a bélflórában. A kevesebb laktobacilus hatására megnőtt a kinurenin nevű metabolit szintje, melyet már többször összekötöttek a depresszióval.
A tudósoknak utána sikerült segíteni is a szomorú egereken. Laktobacilust adtak nekik, aminek hatására ismét csökkent a kinurenin szintje. Az egerek ezután vélhetően abbahagyták a párnájukba hüppögést és elmentek társasági életet élni a barátaikkal.
A kísérlet hosszú távú eredménye akár az is lehet, hogy bizonyos betegségeket súlyos mellékhatásokkal rendelkező gyógyszerek helyett egyszerű étrendváltással is gyógyíthatunk.