szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

J/ly-s szavak, a nagy vesszőkérdés, igekötők és hasonló alakú, de egészen különböző jelentésű szavak - milyen helyesírási hibákat kell elkerülni, ha tökéletes szöveget szeretnénk írni?

El akartam látogatni oda

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy az igekötőt nem ahhoz az igéhez kapcsolják, amelyhez tartozik. A példamondatunk „elakartam látogatni oda” formában helytelen, hiszen az „el” nem az „akartam”, hanem a „látogatni” szóhoz kapcsolódik.

Egyenlőre vagy egyelőre?

Az egyelőre és az egyenlőre alakja nagyon hasonló, pedig egészen más mondatokban használjuk a két szót, a jelentésük ugyanis nagyon is különbözik. Egyelőre nem megyek be az iskolába – vagyis most még nem megyek be az iskolába. Az egyenlőre jelentése „egyenlő részekre”.

A nagy vesszőkérdés

Több mint öt kiló barackot vettem. Sokan vesszőt tennének a „több” és a „mint” közé, pedig oda csak akkor kell vessző, ha összehasonlításról van szó – például „öt kiló több, mint két kiló”. „Jegyezzük meg: ha a „több” szó helyettesíthető lenne a „körülbelül / nagyjából” szavakkal, nem szabad vesszőt tenni! Példa: „Körülbelül / nagyjából / több mint 1 km” – ad egy jól használható szempontot a vesszőkérdés eldöntéséhez a gyakori helyesírási hibákról, elírásokról szóló Wikipedia-szócikk.

J/ly

Ember legyen a talpán, aki egy j/ly-t tartalmazó szó leírásakor sem bizonytalanodik el. Ezeknek a szavaknak a listáját időnként érdemes átfutni – akár az előbb említett Wikipedia-oldalon.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!