szerző:
Eduline

Egy Petőfi-kötettel kapcsolatos interjút kell értelmezniük a magyarból középszinten érettségizőknek, majd egy humorról szóló érvelés és egy motivációs levél írása a feladat az írásbelin.

©

Itt találjátok a középszintű és az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldását.

Kosztolányi, József Attila és Radnóti a magyar középszint második részében.

A középszintű magyarérettségi szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldását itt nézhetitek meg: szövegértés 1. rész, szövegértés 2. rész, érvelés-gyakorlati szövegalkotás, elemzés.

A középszinten érettségizők magyarérettségi első részében Petőfi imázsáról olvashatnak egy interjút, a témában néhány éve megjelent könyv szerzőivel. Ezután tíz kérdést kaptak a Petőfi-arculattal kapcsolatban. Az interjú néhány éve a Könyves blogon jelent meg.

Ezután a diákok az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül választhatnak, csak az egyik feladatot kell megoldaniuk, egy 120-200 szavas szöveget kell alkotniuk.

A középszintű magyarérettségi első részéről szóló szaktanári véleményt itt olvashatjátok.

Az érveléses feladatnál Tisjlár Roland A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című doktori értekezéséből kapnak egy rövid részletet, az abban szereplő állítást kell megerősíteniük vagy megcáfolniuk a vizsgázóknak.

A gyakorlati szövegalkotás részben a helyi közlekedési vállalat egyik nyitott pozíciójára kell jelentkezni, ehhez kell motivációs levelet írni.

Magyarérettségi: az idei feladatok és megoldások elsőként itt!

Indul a legnehezebb (és egyben legizgalmasabb) érettségi hét. Kövessétek folyamatosan frissülő tudósításunkat, az írásbeli után jövünk a középszintű teszt nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldásával. 8:00Elkezdődött! Pontban reggel nyolckor megkezdődött a közép- és az emelt szintű magyarérettségi, több mint hetvenezer diák vizsgázik ma irodalomból. A vizsgák után jövünk a nem hivatalos, szaktanárok által kidolgozott megoldásokkal!

A ma érettségizők az elsők, akiknek már az újfajta feladatsort kell megoldaniuk - 2017-től ugyanis változik a középszintű magyarérettségi felépítése. Az első blokk továbbra is egy szövegértési teszt - a szöveg, amely alapján kérdésekre kell válaszolni, feladatokat kell megoldani, 700-1000 szavas, valamivel rövidebb, mint az előző években.

Az írásbeli első részére azonban az eddigi 60 helyett 90 percet kapnak a diákok, a szövegértési feladatsort ugyanis két szövegalkotási feladat követi. A vizsgázóknak az "érvelés" és a "gyakorlati szövegalkotás" közül kell választaniuk, csak az egyik feladatot kell megoldaniuk, egy 120-200 szavas szöveg megírásával.

Elstartolt az érettségi, négy órájuk van a diákoknak a magyarvizsgára

Pontban reggel nyolckor megkezdődött a közép- és az emelt szintű magyarérettségi, több mint hetvenezer diák vizsgázik ma irodalomból. A vizsgák után jövünk a nem hivatalos, szaktanárok által kidolgozott megoldásokkal! A középszinten érettségizőknek a következő 90 percben meg kell oldaniuk egy szövegértési feladatsort - a szöveg, amely alapján kérdésekre kell válaszolni, 700-1000 szavas, vagyis valamivel rövidebb, mint az előző években.

Az érvelés korábban a középszintű magyarérettségi második részében szerepelt választható feladatként, a három esszéfeladat - érvelés, egy mű elemzése, két mű összehasonlító elemzése - egyike volt. Az irodalmi témákból kevésbé felkészült diákok rendszerint ezt a feladatot választották, így egyáltalán nem kellett művet elemezniük az érettségin - ettől az évtől azonban ez a lehetőség megszűnik.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok, az érettségiről szóló legfrissebb cikkeinket pedig itt olvashatjátok el.