szerző:
Eduline

A matekérettségin sem maradtok segítség nélkül, ha jól ismeritek az egyetlen legális puskát: a függvénytáblázatotokat. De hogyan kell jól használni? Most minden fontos kérdésre válaszolunk a Studium Generale szakértőjének segítségével.

©

Valóban legális puska a függvénytáblázat?

Tévhit, hogy a függvénytáblázat mindenki számára legális puska lehet - magyarázza az Eduline-nak Hulej Ákos, a Studium Generale Matematika Szekciójának vezetője. "A függvénytáblázatot nem érettségizők állították össze, hanem szakemberek szerkesztették, ezért nagyon fontos tudni, hogy mit hol találunk benne. Tehát az is nagyon fontos, hogy az érettségi előtt mindenki átnézze a függvénytáblázatot, mert csak abban az esetben lehet segítség, ha tudják, hogy hogyan és mikor használják. Ebben az eseten nevezhető legális puskának" - mondja.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a matekérettségiről.

Ha az érettségin ott van mellettetek a függvénytáblázat, és tudjátok, hogy hol kell kinyitni, mit merre találtok benne, akkor nem fogtok időt veszíteni a keresgéléssel. Ha viszont nem ismeritek  függvénytáblázatot, kifejezetten időrablóvá válhat, ha elkezditek keresgélni a tárgymutatóban azokat a képleteket, amelyeket használni szeretnétek. Ez főleg a középszintű érettségi első, 45 perces, rövidebb feladatokat tartalmazó részénél lehet nagy buktató, sok érettségiző veszít értékes perceket a lapozgatással.

Minden benne van a függvénytáblázatban?

Ha valaki ismeri a feladatokat és a függvénytábla felépítését, középszinten az első rész teljesíthető a függvénytábla használatával, illetve a második részhez is ott van a tudnivalók nagy százaléka - mondja Hulej Ákos.

Tehát ha ismeritek a képleteket, és tisztában vagytok a matek alapjaival, akkor középszinten tényleg nagy segítség lehet a függvénytáblázat. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy a feladattípusokat is ismerjétek, és ne azzal menjen el az idő, hogy pánikoltok a feladatok láttán. Ha úgy érzitek, hogy fejből is mennek a képletek vagy az azonosságok, akkor is jól jöhet a függvénytábla az ellenőrzéshez.

Milyen feladatok vannak a középszintű matekérettségin?

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amelyek az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzik. Erre a vizsgarészre 45 percetek lesz. A feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű.

A II. feladatlap megoldására 135 percet kaptok. A II. A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz, amelyek több részkérdésből állnak. A II. B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető. 

Milyen függvénytáblázatot használhattok?

Egyidejűleg akár többféle függvénytáblázatot is használhattok, azonban mindenki vigyen saját példányt, és a vizsga alatt egymás között nem cserélhetitek ki a függvénytáblázatokat. Ezen felül nagyon fontos, hogy mielőtt beültök az érettségire, nézzétek át a függvénytáblázatot, nincs-e benne elfelejtett dolgozat, jegyzet vagy papírcetli, mert ezeket a vizsga előtt szigorúan ellenőrzik, és ha a dolgozat írása közben ilyeneket találnak benne, akkor annak komoly következményei is lehetnek.

Ha írtatok bele, ábrákat rajzoltatok, esetleg jegyzeteket készítettetek vagy magyarázatot hagytatok benne, akkor inkább még most kérjetek kölcsön olyan könyvet, amely teljesen üres.

Arról, hogy milyen lesz az idei matekérettségi és hogy milyen feladatokra készülhettek, arról mindent elolvashattok itt.

A 2018-as érettségiről folyamatosan frissülő cikkeinket pedig itt találjátok.

Készüljetek velünk a matek írásbelire témáról témára: számelmélet

Ha úgy érzitek, hogy szükségetek van még némi gyakorlásra az érettségi előtt, akkor kövessétek matekérettségi-felkészítő sorozatunkat: a Studium Generale és az Eduline segítségével újabb témakört ismételhettek át. 14. rész: számelmélet. A Studium Generale, a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos előkészítőjének oldalán témakörök szerint találjátok meg az elmúlt évek matekérettségi feladatsorait.