szerző:
Eduline

Péntek reggel a kémiaérettségivel folytatódik a 2018-as tavaszi érettségi szezon - az Eduline-on ma is megtaláljátok a friss infókat a feladatokról. A kémia érettségi nap támogatását köszönjük a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának.

15:20
Első infók a mai föciérettségiről:

Az első infók a földrajzérettségiről: holdfázisok, Csád-tó és elnéptelenedő falvak a feladatok között

A holdfázisokról, a szélrendszerekről, a földrajzi övekről, a születési és halálozási rátáról, a különböző településtípusok lakosságszámának változásairól, kötvényekről, devizáról, részvényekről és a Csád-tóról is kaptak feladatokat a diákok a középszintű földrajzérettségin. A földrajzvizsga középszinten 120 percig tart, két feladatsort (I. rész: topográfiai ismereteket, képességeket ellenőrző feladatsor, II.

14:47
Újabb vélemény a kémiaérettségiről:

Korrekt volt az emelt, volt benne minden, amire készültünk a számolásoknál (sav-bázis, szerves, redoxi, oldat). Az elméletnél kicsit túlsúlyban volt a szerves a szervetlennel szemben. Számomra problémát jelentett, hogy az elméleti része elég sok időt igényelt, így kevesebb maradt a számolásra. Megoldható lett volna de az utolsóra nem is maradt elég időm, így nem tudtam befejezni. Biztos függvénytábla-használattal viszonylag sok "potyapontot" lehetett szerezni szerintem.

13:24
Gyógyszerészképzésre készültök? Ezt érdemes elolvasni

„Mindenképpen hasznos, ha a leendő hallgatók felfrissítik kémiai ismereteiket"

A gyógyszerészet interdiszciplináris tudomány, ezért a kémia és a biológia mellett matematikai és fizikai háttértudásra is szükségük van a gyógyszerészképzést választó hallgatóknak - mondta az Eduline-nak a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszerészi Kémiai Intézetének munkatársa, akivel a kémiaérettségi napján beszélgettünk. A kémia érettségi nap támogatását köszönjük a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának.

13:20
Még egy vélemény

Én is ma érettségiztem kémiából emelt szinten, szerintem a számolás kicsit nehezebb volt, mint az előző években, viszont az elméleti feladatok jobbak voltak, főleg a kísérletelemzés tetszett nagyon. Az esettanulmány sem volt olyan egyszerű, mint például a tavalyi.

12:20
Az első olvasói vélemény az emelt szintű feladatsorról

Az elméleti része teljesíthető volt, a megszokott feladatok. Az esettanulmány a bioüzemanyagokról szintén korrekt volt, nem vártak el semmit, amire ne készültünk volna. A számolások azonban nehezek voltak, főleg az ismetetlen szerves vegyület meghatározása. Összességében közepesen nehéz volt az érettségi, könnyű elmélet, nehéz számolás.

12:00
És vége...

... az emelt szintű kémiaérettséginek is. Írjátok meg, hogyan sikerült, milyennek tartjátok a feladatokat. Várjuk a véleményeket az [email protected].

11:25

Így értékelik a kémiaérettségit: ezekre adnak pontot a szóbelin

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

10:52
Hány pontot ér az írásbeli?

A középszintű írásbelin elérhető összpontszám 100 pont.

10:30
Hányan vizsgáznak kémiából?

Kémiából középszinten 220 helyszínen összesen 408 tanuló (390 vizsgázó magyarul, 16 vizsgázó angolul és 2 vizsgázó szlovákul) tesz írásbeli érettségi vizsgát. Emelt szinten 65 helyszínen 3.283 tanuló (3.278 vizsgázó magyarul, 4 vizsgázó angolul és 1 vizsgázó szerbül) érettségizik - írja az Oktatási Hivatal.

10:12
Időközben nyilvánosságra hozták az informatikaérettségi javítókulcsát

Itt van a középszintű informatikaérettségi javítási útmutatója

Nyilvánosságra hozta a középszintű informatikaérettségi javítási útmutatóját az Oktatási Hivatal. A középszintű informatikaérettségi feladatsora: A középszintű informatikaérettségi értékelési útmutatója: A többi dokumentumot innen tölthetitek le. Véget ért a középszintű informatikaérettségi, a diákok 180 percet kaptak négy feladat megoldására. Ezt gondolják a diákok a 2018-as feladatsorról.

10:00
És ebben a percben...

... vége a középszintű kémiaérettséginek. Írjátok meg, milyennek tartjátok az idei feladatsot - az [email protected] várjuk a véleményeket.

09:40
Még húsz perc a középszintű érettségiből

A középszintű írásbeli ugyanis 120 perces, vagyis 10 órakor véget ér.

09:24
Milyen az emelt szintű írásbeli?

Az írásbelin összesen 240 percet kapnak a diákok a feladatokra, viszont a rendelkezésre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatják.

09:00
Az írásbeli feladatsor összeállításában a következő arányok érvényesülnek:

- A számítási feladatokkal elérhető pontszám az összpontszámnak mintegy 20-40%-át teszi ki: annak, aki az alternatív feladat számításos formáját választja, legfeljebb 40%, annak, aki az elméleti jellegű kérdést oldja meg, 20% körüli érték.
- Az elméleti feladatokkal elérhető pontszám az összpontszámnak 60-80%-át teszi ki.
- A feleletválasztásos kérdések pontaránya az elméleti feladatokon belül minimum 15%.
- Az alternatív feladat pontszáma az összpontszámnak legfeljebb 15%-a lehet. 
- Egy-egy feladat maximális pontszáma nem haladhatja meg az írásbeli feladatsor összpontszámának 20%-át.

08:30
Milyen segédeszközöket lehet használni?

Függvénytáblázatot periódusos rendszerrel, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet.

08:11
Milyen az emelt szintű érettségi kémiából?

Milyen lesz a 2018-as emelt szintű kémiaérettségi?

Holnap érettségiznek a diákok kémiából emelt szinten is, de mi alapján zajlik az értékelés, hány pontot érnek a feladatok, és milyen lesz a szóbeli? Most minden kérdésre válaszolunk. A kémia érettségi nap támogatását köszönjük a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának. Mennyi időtök lesz a megfoldásra?

08:00
Ebben a percben...

... országszerte megkezdődtek a közép- és emelt szintű kémiaérettségik.

07:45
Milyen eredményeket értek el a diákok tavaly?

©

07:30
Milyen típusfeladatok vanak az írásbelin?

Az írásbeli feladatsor a következő típusú feladatokból állhat:

  • feleletválasztásos kérdések (ezen belül egyszerű, akár fejben is megoldható számítási feladat is lehetséges);
  • táblázatkiegészítés;
  • reakcióegyenletek kiegészítése;
  • elemző feladatok (kísérletelemzés, táblázatok, illetve diagramok elemzése, anyagok összehasonlítása, a jelenségek magyarázata stb. rövid szövegalkotási feladat formájában);
  • esettanulmány típusú problémafeladat (egy kémiai tárgyú szöveg (pl. újságcikk) értelmezése és a hozzá kapcsolódó kérdések megválaszolása);
  • számítási feladatok (szöveges feladatok és feleletválasztásos kérdések egyaránt).
©

07:00
Mennyi időtök lesz a megoldásra?

A középszintű írásbelin összesen 120 percet kaptok majd a feladatokra, viszont a rendelkezésetekre álló időt tetszésetek szerint oszthatjátok meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatjátok.

06:30
Milyen feladatok lesznek?

A középszintű írásbeli feladatsor általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket tartalmaz. Az írásbeli feladatsor tartalmi összeállításánál meg kell jelennie a környezetkémiai és a hétköznapi élettel kapcsolatos, praktikus szemléletmódnak.

A feladatok száma változó, a felsorolt feladattípusok közül lehetőleg minél többféle szerepel az írásbeli feladatsorban. A feladattípusok vegyesen is alkalmazhatók az egyes feladatokon belül, például kísérlet értelmezése és a hozzá kapcsolódó számítás.

Figyelem, az írásbeli feladatsor az egyik feladat esetében két alternatívát kínál: az egyik inkább kémiai anyagismeretet igénylő, a másik számítási feladat.