szerző:
Eduline

Levélcunamit zúdítottak a szakgimis érettségizők az eduline-ra, és egyáltalán nem boldogok a mai vizsgáktól.

"Ez a vizsga nem fair!", "a tanárok sem tudták, mit és hogyan kell csinálni", "nem erre lettünk felkészítve", "a tanárnő nyugtatót vett be reggel, mert a készülésnél ő sem tudott megoldani minden feladatot", "undorító ez az egész rendszer".

A középszintű szakmai érettségik megoldásait itt nézhetitek meg, az emelt szintűt pedig itt.

Fentebb csak néhány, véletlenszerűen kiválasztott levélből idéztünk, amik az elmúlt pár órában érkeztek az eduline postafiókjába. A szakmai tárgyakból érettségizettek zöme elégedetlen.

 

Listázza a Tanítanék a szakmai érettségi problémáit

Ma írták a diákok a nagy botrányt okozó kötelező szakmai érettségiket. A Tanítanék Mozgalom anonim módon regisztrálná a felmerülő problémákat. Ezen az kérdőíven várjuk azoknak a jelzéseit, akik bármilyen méltánytalanságot, esetleg jogsértést tapasztalnak a 2017-es érettségi során - ez áll azon a Google dokumentumon, amit a Tanítanék osztott meg.

Volt, aki a feladattípusok összeállításával sem érett egyet:

Én vendéglátóipari ismeretekből vizsgáztam, az volt a nagyobb gondom, hogy az arányokat nem tartották be a feladatlap elkészítése során. Mert a hivatalos közlemény szerint 30% vendéglátóipari gazdálkodás, 30% marketing és 40% szakmai számításnak kellett volna lennie. Ehelyett több, mint a fele csak vendéglátói gazdálkodás volt, összesen 2 vagy 3 db marketinges feladat.

Az is általános panasz, hogy nem vették a szakgimis évek alatt a kapott feladattípusokat:

A számítások között persze, hogy olyan volt, amit a négy év alatt nem tudtunk rendesen átvenni, itt gondolok a dinamikus viszonyszámokra.

Egy olyan feladat is volt a (közgazdasági ismeretek - a szerk.)második részében, ami előre meg volt mondva, hogy nem lesz, de mégis belerakták. Ez volt a szívás!

Akadt olyan is, aki különösebb nehézséget nem talált a feladatokban, viszon fejetlenségről számolt be:

Az látszott, hogy a tanárok sem tudják nagyon mit hogyan kell csinálni, elvégre ez volt az első ilyen, de remélem az utolsó is.

A tanároknak könyvük sincs, amiből felkészitsék a diákokat! Csak az elvárások nagyok,de hogy azt miből kéne megtanulni, azt senki sem tudja!

Hogy miről szól ez az egész pontosan, arról itt olvashattok.