szerző:
Eduline

Bizonyos szakok esetében az intézmények nem csak a felvételizők pontszámát veszik figyelembe, hanem alkalmassági vizsgát is előírnak. Mit takar ez a vizsgatípus, melyik szakon és mikor tartják? Hogyan értékelik. Erre adunk választ.

©

Kezdjük azzal, pontosan mit is jelent az aklamassági vizsga! A hatályos felsőoktatási felvételi kormányrendelet tartalmazza, hogy a felsőoktatási intézmények mely szakokon szervezhetnek egészségügyi vizsgálatot, pályaalkalmassági vizsgálatot, nem magyar állampolgárok számára magyar nyelvi alkalmassági vizsgát.

Honnan tudod, hogy neked kell-e ilyet tenni? Ezt ellenőrzheted a szakok leírásánál, melyet itt találsz meg. A vizsga szükségesséréről, időpontjáról és helyéről pedig a jelentkezés után az adott intézmény értesíteni fog.

A pontos időpontról tehát az egyetem/főiskola értesít, de már most megnézheted, nagyjából melyik napokat kell szabaddá tenned. Ezeket az infókat ez a táblázat tartalmazza. Itt azt is látod, ha az adott alkalmassági vizsgáért díjat számolnak fel.

Az alkalmassági vizsgán elért teljesítmény nem pontszámmal, hanem „megfelelt" vagy „nem felelt meg" minősítéssel értékelhető. Ha a felvételiző nem jelenik meg, vagy "nem felelt meg" minősítést kap, akkor nem vehető fel az adott szakra, az eljárás során elért pontszámától függetlenül.

A fogyatékossággal élő jelentkezőt az alkalmassági vizsgán a felsőoktatási intézmény szabályzata szerint illethetik meg kedvezmények, illetve felmentések.

Az idei felvételivel kapcsolatos minden írásunkat itt találjátok.