szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összeszedtük, milyen feladattípusokra számíthattok, hány pontot szerezhettek és mennyi időtök lesz a vizsgára.

A középszintű kémiaérettségi 120 perces összesen 100 pontért, az emelt szintű vizsga pedig 240 perces szintén 100 pontért.

Az írásbeli feladatsor általános, szervetlen és szerves kémiai kérdéseket tartalmaz. Az írásbeli feladatsor tartalmi összeállításánál meg kell jelennie a környezetkémiai és a hétköznapi élettel kapcsolatos, praktikus szemléletmódnak.

Milyen feladattípusokat kaphattok?

Az írásbeli feladatsorban lehetnek feleletválasztásos kérdések, táblázatkiegészítés, reakcióegyenletek kiegészítése, elemző feladatok (kísérletelemzés, táblázatok, illetve diagramok elemzése), esettanulmány típusú problémafeladat és számítási feladatok is.

Középszinten az írásbeli feladatsor az egyik feladat esetében két alternatívát kínál: az egyik inkább kémiai anyagismeretet igénylő, a másik számítási feladat.

Mi történik, ha nem jelölitek egyértelműen a választást?

Amennyiben a választás ténye a dolgozatból sem derül ki egyértelműen, akkor minden esetben az első választható feladat megoldását kell értékelni - olvasható a vizsgaleírásban.

Milyenek az arányok a feladatsorban?

 • A számítási feladatokkal elérhető pontszám az összpontszámnak mintegy 20-40%-át teszi ki: annak, aki az alternatív feladat számításos formáját választja, legfeljebb 40%, annak, aki az elméleti jellegű kérdést oldja meg, 20% körüli érték.
 • Az elméleti feladatokkal elérhető pontszám az összpontszámnak 60-80%-át teszi ki.
 • A feleletválasztásos kérdések pontaránya az elméleti feladatokon belül minimum 15%.
 • Az alternatív feladat pontszáma az összpontszámnak legfeljebb 15%-a lehet.
 • Egy-egy feladat maximális pontszáma nem haladhatja meg az írásbeli feladatsor összpontszámának 20%-át

Milyenek az arányok emelt szinten?

 • Az írásbeli feladatsor legalább négy számítási feladatot tartalmaz.
 • A számítási feladatokkal elérhető pontszám az összpontszámnak mintegy 40-50%-át teszi ki.
 • Az elméleti feladatokkal elérhető pontszám az összpontszámnak 50-60%-át teszi ki.
 • Ezen belül: az elméleti feladatok típusainak aránya az elmélet pontszámának százalékában:
  - Feleletválasztásos kérdések 15-25%
  - Táblázatos feladat, egyenletkiegészítés 25-40%
  - Elemző feladatok 25-40%
  - Esettanulmány (az esetleges számítási feladatrészek nélkül) 0-20%
 • Egy-egy feladat maximális pontszáma nem haladhatja meg az írásbeli feladatsor összpontszámának 20 %-át.

Milyen segédeszközöket használhattok?

Mindkét szinten vihettek magatokkal függvénytáblázatot - periódusos rendszerrel -, illetve szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.