szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hány pontot szerezhettetek a mai matekérettségin?

Középszinten összesen 100 pontot szerezhettek – 30 pontot az első feladatlappal, 70 pontot pedig a másodikkal. Ahhoz, hogy melegyen a kettesetek, összesen 25 pontot kell elérnetek.  

Mennyit értek az első rész feladatai?  

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az első feladatlapban az érettségizőknek 12 rövidebb feladatot kellett megoldaniuk, amiben előkerültek a számtani sorozatok, halmazok, valószínűség- és százalékszámítás, módusz és medián és szögek minden mennyiségben. Ezen felül hatványozós feladattal is meg kellett birkózniuk a diákoknak a középszintű matekérettségi első részében.

Az 1., 2., 3., 5., 7., 8., 9., 10., illetve 11. feladatra 2-2 pont, a 4., 6. és 12. feladatra 4-4 pontot kaphattok.

Milyen részpontokból áll a második feladatlap?  

A második feladatlapban az érettségizők – ahogy azt a korábbi években megszokhatták – több szöveges feladatot is kaptak. Az egyik – több matematika témakört érintő – feladat a Balaton-átúszáshoz, egy másik jégkorongbajnokságról szól. A kötelező feladatok közül van olyan is, ahol kutyaévekben kell számolniuk az érettségizőknek.

A 13-as, a 14-es és a 15-ös feladat is összesen 12-12 pontot ér, és mindegyik feladatnál 6-6- pontot kaphattok az a) és b) részfeladatokra.

A három választható feladat mindegyike 17 pontos. A gráfos-valószínűségszámításos-térgeometriás feladat részpontjai a következők: 2, 4, 4 és 7 pont. A Balaton-átúszásos részfeladatai 5, 8 és 4 pontot érnek, az utolsó feladat különböző részeivel pedig 3, 5, 4, 5 pontot szerezhettek.

Mikor kell szóbelizni? 

Abban az esetben kell szóbeli vizsgát tennetek, ha az írásbelin legalább 12 százalékot szereztek, de nem értétek el a 25 százalékot. 

A matekérttségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt olvashatjátok: