szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Baráti feladatsort állított össze a középszintű magyarérettségire a tételkészítő bizottság, a Mikszáth-novella, az Arany- és a Tóth Árpád-vers elemzésével sem fog meggyűlni a vizsgázók baja. Még úgy sem, hogy 173 tanítási napot töltöttek otthon.

„Mindegyik szövegalkotási feladat felhasználóbarát, a Mikszáth Kálmán-novella elemzését sokan választják majd. Mindig jó, ha novella van az érettségin, hiszen előkerülhetne más műfaj is, Mikszáth ráadásul klasszikus szerző, nem pedig modernkori” – mondja az Eduline által megkérdezett szaktanár.

A feladat klasszikus novellaelemzést kér, „a diákok a megadott szempontokat ismerik, így szoktak novellát elemezni, ráadásul ez a Mikszáth-novella klasszikus felépítésű, rövid, érthető”.

Az Arany János- és a Tóth Árpád-versről azt mondta, „lélektani szempontból jó, ha a diákok olyan szerzőtől kapnak műveket, akiket ismernek”. Pozitívum, hogy Arany Jánostól egy ismert korszak ismert, a tankönyvekben is szereplő verset kaptak az érettségizők. „A feladat részletes, a diákoknak nem kell a sötétben tapogatózniuk” – mondta.

Az Eduline-nak az előző hetekben több magyartanár beszélt arról, hogy a több mint egy éve otthonról tanuló középiskolások azzal járnának jól, ha klasszikus szerzőktől kapnának műveket, a modern magyar irodalmat ugyanis már csak online tanulták.

Itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat a 2021-es magyarérettségiről:

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.