szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Április 19-től kezdődik a tavaszi ügyintézési időszak, ami egészen július 8-áig fog tartani.

Ezalatt lehetőségetek lesz az adataitok módosításra, dokumentumpótlásra, sorrendmósosításra, illetve jelentkezési hely(ek) visszavonására. Nézzük, ezek mit is jelentenek pontosan.

Mikor kell adatot módosítanotok?

Ha bizonyos személyes adataitok - pl. a nevetek, az állampolgárságotok - megváltozott, vagy korábban tévesen adtátok meg, ezért korrigálásra van szükség. Fontos, hogy ha erre van szükségetek, akkor az adatok módosítását dokumentummal is igazolnotok kell, amit az E-felvételibe is fel kell tölteni.

Milyen dokumentumokat lehet pótolni?

A nyelvvizsga-bizonyítványtól kezdve, a felsőfokú oklevél másolatán át minden olyan dokumentumot július 8-ig kell feltöltenetek, amelyet a felvételi kérelem benyújtása után szereztetek. Fontos, hogy a 2021. február 15. után letett államilag elismert nyelvvizsgáknál "csak" meg kell adnotok a bizonyítvány adatait (nyelvvizsga nyelve, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi száma, kiállításának dátuma), a bizonyítványnak a másolatát nem kell feltöltenetek.

Mikor érdemes sorrendet módosítanotok?

Akkor, ha valamiért megváltozott a preferencia-sorrendetek - azaz már nem az az első egyetem vagy szak, ami a jelentkezés leadásakor volt. Azt viszont ne felejtsétek el, hogy sorrendmódosítás címszó alatt csak a jelentkezéskor megadott szakok elbírálási sorrendjén lehet változtatni, teljesen új képzést nem vehettek fel. A kivételekről, illetve arról, mikor nem érdemes változtatnotok a sorrenden, itt írtunk korábban.

Jelentkezési helyet is lehet majd visszavonni

Ha biztosak vagytok abban, hogy egy szakra nem szeretnétek bekerülni (akkor sem, ha esetleg a pontszámaitok alapján felvennének benneteket), akkor érdemes egy helyet visszavonni.

Fontos azonban, hogy a jelentkezési hely visszavonása – kizárása – a már befizetett kiegészítő eljárási díj összegét (amennyiben van) nem csökkenti, a már befizetett díj nem is igényelhető vissza.

Arra is érdemes figyelni, hogy ha visszavonjátok valamely jelentkezési helyeteket, azt a későbbiekben nem tudjátok újra aktiválni, visszaállítani. Illetve a visszavont jelentkezés helyett nem lesz lehetőségetek új jelentkezési hely megjelölésére. Így ezt a döntést is nagyon át kell gondolni.

Az ügyintézési időszak július 8-ig tart, addig tudjátok ezeket megtenni. Ezután már csak a ponthatárokra kell várni, amit várhatóan július 22-én fognak kihirdetni, ekkor fog kiderülni, kit hova vettek fel.

A 2021-es felvételivel kapcsolatos legfrissebb híreiket itt olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!