szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az érettségi előtt álló diákok több mint 80%-a tart attól, hogy a digitális munkarendben nem tudnak megfelelően felkészülni a tavaszi az érettségire - derül ki egy friss felmérésből.

Orbán Viktor a hétre ígért tájékoztatást arról, mi lesz az érettségizőkkel. A kérdés az, vajon előre hozzák-e őket az oltási rendben, hogy az érettségi felkészülést tanáraikkal együtt tantermi formában csinálhassák végig. Persze az érettségivel kapcsolatban más fontos kérdések is megválaszolatlanul lógnak a levegőben: az egyik ilyen, az előrehozott érettségi helyzete.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) a 2019/2020-as tanév tavaszi félévében és a 2020/2021-es tanév téli szünetében országos felmérést készített a digitális oktatással és az érettségivel kapcsolatban is. Ennek eredményeképp a következő javaslatokat fogalmazták meg.

  1. A végzős évfolyamokon a sikeres vizsgák érdekében - a közelgő határidők miatt - a digitális munkarendet váltsa fel a jelenléti oktatás, a pedagógusok, a diákok és hozzátartozóik egészségvédelmi szempontjait maximálisan figyelembe véve;
  2. Illetve 2021-ben mindenképp tartsák meg az előrehozott érettségiket is, azaz maradjon meg az érettségik teljesítésének lehetőségét a középiskola befejezése előtti (10-11.) évfolyamok is.

A NIT felmérése alapján az érettségi előtt álló diákok több mint 80%-a tart attól, hogy a digitális munkarend nem biztosít elegendő felkészültséget az érettségire, illetve a sikeres felvételihez. Ettől függetlenül a kitöltők kétharmada elégedett volt a 2020-as tavaszi érettségi vizsgák lebonyolításának rendjével, valamint az alkalmazott biztonsági intézkedésekkel. A legtöbben mégis azzal kapcsolatban szeretnének mihamarabbi válaszokat, hogy idén tavasszal vizsgázhatnak-e olyanok is, akik nem végzősként jelenteznek érettségire.

Tavaly az előrehozott érettségik törlése és a visszalépés lehetősége miatt az összes (kb. 100 ezer) jelentkezőből 26 638 főt töröltek és 2455-en léptek vissza. Így 2020-ban csupán 69 470 végzős középiskolás vizsgázott és rajtuk kívül 14 830-an tettek legalább egy tárgyból érettségit.

Egyébként még mindig nem került fel az Oktatási Hivatal oldalára az idei érettségi jelentkezési lapja sem, pedig hamarosan lejár az érettségi jelentkezési határideje is.  

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!