szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hány pontot szerezhettek összesen a magyar, a matek, a töri, valamint az idegen nyelvi érettségi írásbeli és szóbeli vizsgarészein? Mennyiben tér el a pontszámítás közép-, illetve emelt szinten? Mutatjuk.

A következő táblázatban a középszintű érettségi vizsgák maximális pontszámait találjátok, vizsgarészekre osztva. 

Középszintű vizsga Írásbeli Szóbeli
Magyar nyelv és irodalom Szövegértés és érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás: 50 pont Műértelmező szövegalkotás: 40 pont. Helyesírás, íráskép: 8+2 pont Összesen 50 pont (magyar nyelvi tétel kifejtése: 10 pont, irodalmi tétel kifejtése 25 pont, felelet nyelvi minősége: 15 pont)
Matematika I. rész: 30 pont II. rész: 70 50 pont (csak akkor kell szóbelizni, ha nem sikerül elérni az írásbelin a 25 százalékot)
Történelem Rövid feladatok: 50 pont Esszék: 50 pont 50 pont
Idegen nyelv Olvasott szöveg értése: 33 pont; nyelvhelyesség: 18 pont Hallott szöveg értése: 33 pont; íráskészség: 33 pont 33 pont

Ebben a táblázatban pedig megnézhetitek az emelt szintű érettségik pontjait.

Emelt szintű vizsga Írásbeli Szóbeli
Magyar nyelv és irodalom Szövegértési és nyelvi-műveltségi feladatsor: 40 pont Műértelmező és reflektáló szövegalkotás: 50 pont. Helyesírás, íráskép: 8+2 pont Összesen 50 pont (magyar nyelvi tétel kifejtése: 10 pont, irodalmi tétel kifejtése 25 pont, felelet nyelvi minősége: 15 pont)
Matematika I. rész: 51 pont II. rész: 64 35 pont
Történelem Rövid feladatok: 50 pont Esszék: 50 pont 50 pont
Idegen nyelv Olvasott szöveg értése: 30 pont; nyelvhelyesség: 30 pont Hallott szöveg értése: 30 pont; íráskészség: 30 pont 30 pont

Az érettségi vizsgán az írásbelin és a szóbelin kaptott pontokat összeadják és ebből határozzák meg a százalékos eredményeteket. Azt, hogy pontosan hány százalékkal és milyen osztályzatot kaphattok közép- és emelt szinten, itt nézhetitek meg.

A 2020-as őszi érettségivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Mi történik, ha nem sikerül az előrehozott érettségitek?

Október 16-án a nemzetiségi nyelvi és irodalmi írásbelikkel elkezdődik a 2020-as őszi érettségi szezon. Éppen ezért fontos tisztáznunk, hogy mi történik olyankor, ha nem mentek el az előrehozott érettségi vizsgára, vagy ha elmentek, de valamiért nem tudjátok befejezni azt, illetve ha nem sikerül teljesítenetek a követelményeket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!