szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Július 9-én ér véget a tavaszi ügyintézési időszak, ami azt jelenti, hogy már csak egy hetetek van az utolsó simításokra. Most összegyűjtöttünk nektek minden tudnivalót egy helyen, hogy a legapróbb tennivalókról se feledkezzetek meg.

A februári jelentkezési határidő után a hiányzó dokumentumok, igazolások és papírok pótlásával, az adataitok rögzítésével és a felállított sorrend módosításával foglalkozhattatok - mindezekre jövő hét csütörtökig, július 9-ig van időtök. Ha valamelyikkel nem vagytok készen, akkor most még van időtök bepótolni az elmaradásaitokat, ha pedig már mindenen túl vagytok, érdemes átnézni még egyszer, nehogy egy apró formaságon csússzon el a jelentkezésetek.

Hiánypótlás

Nem minden esetben kaptok levelet hiánypótlásról, ha június 25-ig nem érkezett felszólítás, akkor már nem is fog. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem is kell már semmit feltöltenetek, ugyanis a többletpontokat igazoló dokumentumokra például nektek kell gondolni. Az Oktatási Hivatal azt tudja csak figyelembe venni az elbírálás során, amit feltöltöttetek, tehát amennyiben a hiányokat nem pótoljátok határidőig, az szélsőséges esetben akár jelentkezésetek törlésével is végződhet. Ezen kívül az egyetemeknek is lehetnek speciális kérései a felvételi során, amiről korábban már részletesen beszámoltunk nektek.

A dokumentumok feltöltésénél figyelnetek kell a részletekre, hivatalosan A/4-es, fekete-fehér lemásolt, szkennelt vagy lefényképezett fájlokat kérnek, ami jpg vagy pdf formátumú. Fontos, hogy minden adat jól kivehető legyen rajta, az egész dokumentum látszódjon, és a nevetek is jól kivehető legyen rajta. A véglegesítés előtt a Dokumentumok menüpont alatt tudjátok ellenőrizni, hogy minden rendben van-e a feltöltésetekkel, nem maradt-e le az utolsó oldal vagy véletlenül nem lett-e homályos a kép.

A 2003. január 1-je után megszerzett államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványokat, valamint 2006. január 1-je után kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítványokat nem kell külön feltölteni, ugyanis ezeket központi rendszerekből tudják hitelesíteni. Ezzel szemben kötelező beküldeni az ez előtti érettségiket, a középiskolai bizonyítványotokat, és ha van felsőfokú okteveleteket is, a felvételi eljárás kiegészítő díjának igazolását, érettségi vizsgatárgy megfeleltetési kérelmét vagy felsőfokú tanulmányok igazolását is.

Akik a felvételi évében külföldi érettségit vagy felsőfokú oklevelet szereztek, azoknak minderre július 9-e helyett 15-ig van idejük.

Adatok rögzítése

Hogyha találtok hibát a személyes adataitokban, illetve ha valamilyen változás történt a jelentkezés óta – elköltöztetek, esetleg megváltozott a nevetek stb. – azokat mindenképpen ki kell javítanotok, ugyanis ezek az apróságok nagyon fontosak, nehogy emiatt ne vehessetek részt az eljárásban.

Ezen kívül ellenőrizzétek le mindig, hogy elmentettétek-e a változtatásokat a Felvin, ugyanis e nélkül nem rögzítik semmilyen módosításotokat.

Sorrendmódosítás

Az iskolák sorrendjén egyszer van lehetőségetek módosítani, de csakis azokat variálhatjátok, amiket már megjelöltetek, teljesen újat nem adhattok hozzá. Arra viszont van lehetőségetek, hogy a már korábban kiválasztott képzés finanszírozási párját hozzáadjátok a listátokhoz. Viszont gondoljátok át a műveletet, ugyanis egy szak esetében azonnal oda tudjátok rakni, ahova szeretnétek a sorrenben, viszont, ha ezt több szak esetében is megtennétek, az időbe telhet. Amíg nem jelenik meg a listátokon, addig sorrendet sem tudtok módosítani, szóval ezzel a feldolgozási idővel pluszban számolnotok kell ilyen közel a határidőhöz. Ne hagyjátok az utolsó pillanatra!

A módosítást a Sorrendmódosítás menüpont alatt tudjátok megtenni, a szakok mellett megjelenő nyilakkal tudjátok elrendezni az egyetemeket. A mentés gombra kattintva tudjátok elküldeni a kérelmet, utána viszont már nem tudtok változtatni a döntéseteken. A folyamatot a Kérelmeknél tudjátok végig követni. Nem kell megijednetek, egészen a jóváhagyásig, a régi sorrendet fogjátok látni, de ahogy elfogadták a kérelmetek, a végleges sorrend automatikusan megjelenik.

A Felvi hangsúlyozza, hogy csak akkor érdemes módosítani a sorrenden, ha meggondoltátok magatokat azzal kapcsolatban, melyik képzésre szeretnétek a leginkább menni. Illetve még akkor az állami hátrébb van, mint a fizetős, mivel úgyis oda vesznek fel titeket, ahol először elértétek a ponthatárt. Sok esetben nem érdemes változtatnotok a korábban felállított sorrenden, a szakok visszavonása is csak néhány esetben tanácsos.

A felvételi ponthatárokat várhatóan július 23-án hirdetik ki, ami azt jelenti, hogy aznap kiderül, felvettek-e valamelyik egyetemre. Ezután augusztus 5-ig mindenkinek elküldenek egy úgynevezett besorolási döntésről szóló határozatot, amit a Felviről tudtok letölteni. Ebben állapítják meg melyik szak esetében értétek el a szükséges ponthatárt.

Ha bajba kerültök a módosítás és az ügyintézés alatt, akkor van egy jó hírünk: a július 9-i dokumentumpótlási és sorrendmódosítási határidő miatt ezen a hétvégén ügyeletet tart a Felvi Ügyfélszolgálata. Július 4-5-én, szombaton és vasárnap 8 és 16 óra között tudjátok őket keresni a felvételivel kapcsolatban telefonon vagy emailben.

Felvételi dátumok egy helyen: minden, amire a következő hetekben figyelni kell

A tavaszi ügyintézési időszakból már nincs sok hátra, de ezzel még nem ér véget az idei felvételi. Most összeszedtük az összes fontos dátumot, amire a következő hónapban figyelnetek kell.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!